Karmel Iz života Karmelskog Reda Karmelski Svjetovni red – Sombor: “Božić je blagdan čestitki i dobrih želja!”
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Karmelski Svjetovni red – Sombor: “Božić je blagdan čestitki i dobrih želja!”

Božić  je blagdan  čestitki i dobrih želja.

Čestitanje je lijep običaj koji ostaje prazan ne pronađemo  li vremena i za osobni susret, topli pogled, blagu riječ, ali i više društvene i vjerničke zauzetosti na svim razinama da bi i svojim životom mogli postati čestitka.

Pokušajmo postati svjesni ove velike  Božje ljubavi koju nam donosi Božić , da bi i  naše božićne čestitke mogle imati stranu koja će po nama u ovom vremenu imati lijepu riječ, blagi osvjeh, malo više strpljenja, ljubavi za druge, započeti graditi bolji i pravedniji  svijet za sve one koji su u našem društvu ugroženi u svom ljudskom dostojanstvu, počev od  nerodjenih , preko osiromašenih i napuštenih pa sve do naše djece koja su sastavni deo našeg identiteta vjerskog i  istorijskog nasljeđa.

Bez obzira kako  bilo teško, uvijek je Božić radostan dogadjaj, jer su ga slavili kršćani ispunjeni vjerom.

U  želji da naše  Božićne  čestitke  doista  imaju i tu stranu, da bi ljudi našeg vremena osobito oni  koji nas gledaju s nepovjerenjem i predrasudama, zagledani u Božić  mogli doista otkriti Boga koji je ušao u našu stvarnost jer On božanski voli čovjeka, svima želimo  utjehu Božićne čestitke.

Zato i ovoga Božića  Djetešce Isus poziva  da u njemu svi prepoznamo Boga,  da mu se svi poklonimo i poželimo svim obiteljima , djeci i mladima , roditeljima, djedovima i bakama, bolesnima i nemoćnima , svim ljudima dobre volje i otvorenog srca.

SREĆAN I RADOSTAN  BOŽIĆ

ŽELE VAM ČLANOVI  KARMELSKOG SVJETOVNOG REDA SOMBOR

Tekst: s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malinić)

Foto: wikipedia

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.