Karmel Iz života Karmelskog Reda Ustanovljenje HKP sv. oca Josipa Karmelskog svjetovnog reda
Iz života Karmelskog Reda

Ustanovljenje HKP sv. oca Josipa Karmelskog svjetovnog reda

Draga braćo i sestre u našoj zajedničkoj obitelji Karmela,
Pozdravljam vas u Kristu u Gospodinu u ime našeg somborskog stoljetnog Svjetovnog reda i u svoje lično ime ovim jednostavnim i dubokim pozdravom kojim ispovijedamo našu vjeru i kojim su naši stari vjekovima pozdravljali svoje drage.
Svečanost Osnutka HKP OCDS započela je 23. 03.2019. god. u 16,00 sati molitvom svete krunice, potom zajedničkom molitvom Prve večernje članova Karmelskih redova Sombora, Zagreba, Splita, Krka sa braćom karmelićanima u Somboru a potom je slijedila sveta misa Ustanovljenja kojom je predslavio mnogopoštovani o. Srećko Rimac, provincijal OCD u koncelebraciji o. Bernardina Viszmeg priorda somborskog samostana, o. Zlatka Žuvela i o. Branka Zebića duhovnih asistenata za OCDS i o. Alena Mažića najmlađeg brata karmelićanina u Somboru.
Nakon Popričesne molitve prisutnima se obratio otac Provincijal :


Radujemo se što danas s izvora i vrhunca kršćanskog života nastaje život jedne nove stvarnosti u našoj Crkvi i karmelskom redu:Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa Svjetovnog Reda Bosonogih Karmelićana. Ona okuplja zajednice OCDS na 6 država, preko Bugarske, Srbije, Hrvatske Bosne i Hercegovine, Austrije i vječnog Rima.


Otac provincijal je pročitao prijevod Pisma Generalnog definitroija kojim je 09. 01. 2019. god. odobren Provincijalni statut te kako su u međuvremenu ispunjeni pravni uvjeti za osnutak i djelovanje HKP sv. Oca Josipa OCDS, pod prvim trogodišnjim predsjedavanjem somborske zajednice „Gospe Karmelske i sv. Terezije od Isusa„ na čelu sa sestrom Marijanom od Kraljice Karmela prvom provincijalnog prioricom.
Zazvan je Božji blagoslov na ovo djelo ljubavi i predanja dvjetstotinjak svjetovnih karmelićana koji svojom molitvom, žrtvom i apostolatom doprinose izgradnji Kraljevstva Božjega među nama.

S. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

 

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.