Karmel Iz života Karmelskog Reda Tečaj poziva u Karmelu
Iz života Karmelskog Reda

Tečaj poziva u Karmelu

U samostanu braće karmelićana u Remetama od 4. do 6. veljače održan je Vikend u Karmelu za mladiće koji promišljaju o svom pozivu. Na susretu je sudjelovao 21 mladić iz cijele Hrvatske, a predvodio ga je o. Branko, povjerenik za duhovna zvanja naše Provincije. Program je obuhvaćao molitvu u koru samostana zajedno s braćom, razgovore, šetnju u prirodi i duhovne nagovore. Posebno je dragocjeno bilo vrijeme u prirodi koje su mladići proveli u šutnji, jer „samo u šutnji duša čuje i razabire Riječ“, kako kaže naš sv. otac Ivan od Križa. U nedjelju nakon susreta grupa iz Splita posjetila je grob bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici, njegovo rodno mjesto Krašić i Jezerine. Donosimo nekoliko kratkih svjedočanstava sudionika susreta.

Kada odlučimo otići negdje gdje nikada nismo bili, često osjećamo određenu dozu napetosti, zabrinutosti i neizvjesnosti kako će i što će sve tamo biti, jesam li se baš morao uputiti na to mjesto, pa što ću ja tamo, tko zna kakvi će me ljudi tamo dočekati i sl. Tako sam se i sam osjećao kako se približavao Vikend u Karmelu. Dolaskom u samostan misli su se smirile i sve je krenulo onako kako uistinu i jest. U samostanu su nas dočekala braća karmelićani koji su jednostavni, ljubazni, susretljivi, iskreni, radosni i zbilja se moglo osjetiti da su tu za nas. Ponajprije su nam željeli prenijeti važnost temeljnog poziva na svetost, ali naravno svojim svjedočenjem, nagovorima i svakodnevicom u koju su nas uključili približili su nam način života u Karmelu. Ovakvi vikendi su zbilja jako dobri i korisni, posebno za one koji razmišljaju o redovništvu, ali i svom životu općenito, jednostavno tih par dana si u samostanu, treba doći i doživjeti. (Tin)

Ja se zovem Marin i jedan sam od dvadesetak mladića koji su proveli vikend u Karmelu koji se održava u samostanu braće karmelićana u Remetama. Bilo mi je prelijepo ta tri dana i jedina zamjerka koju imam je da bih volio da smo ostali još koji dan. Mogao bih sada nabrajati sve stvari koje su me razveselile i usrećile dok smo boravili u samostanu, ali onda to ne bi stalo u ovaj kratak tekst, nego bi trebalo napisati jednu malu knjižicu. Ima jedna riječ koja to sve sažima, a ta je riječ ljubav. Najveće blago tog samostana su braća redovnici koji u njemu borave i svi ostali koji čine jednu skladnu obitelj. A kada je netko gost u jednoj velikoj obitelji gdje je ljubav na prvom mjestu, nije teško zamisliti kako to izgleda. (Marin)

Ovo iskustvo bilo mi je od pomoći jer sam imao priliku izbliza sudjelovati u svakodnevici karmelićana i njihovog samostana – to je činilo veliku razliku u mom srcu jer je drugačije nego kada o duhovnom zvanju razmatram u udobnosti svoga doma i svoje svakodnevnice. (Adrian)

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.