Karmel Iz života Karmelskog Reda Tečaj poziva u Karmelu
Iz života Karmelskog Reda

Tečaj poziva u Karmelu

U samostanu braće karmelićana u Remetama od 4. do 6. veljače održan je Vikend u Karmelu za mladiće koji promišljaju o svom pozivu. Na susretu je sudjelovao 21 mladić iz cijele Hrvatske, a predvodio ga je o. Branko, povjerenik za duhovna zvanja naše Provincije. Program je obuhvaćao molitvu u koru samostana zajedno s braćom, razgovore, šetnju u prirodi i duhovne nagovore. Posebno je dragocjeno bilo vrijeme u prirodi koje su mladići proveli u šutnji, jer „samo u šutnji duša čuje i razabire Riječ“, kako kaže naš sv. otac Ivan od Križa. U nedjelju nakon susreta grupa iz Splita posjetila je grob bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici, njegovo rodno mjesto Krašić i Jezerine. Donosimo nekoliko kratkih svjedočanstava sudionika susreta.

Kada odlučimo otići negdje gdje nikada nismo bili, često osjećamo određenu dozu napetosti, zabrinutosti i neizvjesnosti kako će i što će sve tamo biti, jesam li se baš morao uputiti na to mjesto, pa što ću ja tamo, tko zna kakvi će me ljudi tamo dočekati i sl. Tako sam se i sam osjećao kako se približavao Vikend u Karmelu. Dolaskom u samostan misli su se smirile i sve je krenulo onako kako uistinu i jest. U samostanu su nas dočekala braća karmelićani koji su jednostavni, ljubazni, susretljivi, iskreni, radosni i zbilja se moglo osjetiti da su tu za nas. Ponajprije su nam željeli prenijeti važnost temeljnog poziva na svetost, ali naravno svojim svjedočenjem, nagovorima i svakodnevicom u koju su nas uključili približili su nam način života u Karmelu. Ovakvi vikendi su zbilja jako dobri i korisni, posebno za one koji razmišljaju o redovništvu, ali i svom životu općenito, jednostavno tih par dana si u samostanu, treba doći i doživjeti. (Tin)

Ja se zovem Marin i jedan sam od dvadesetak mladića koji su proveli vikend u Karmelu koji se održava u samostanu braće karmelićana u Remetama. Bilo mi je prelijepo ta tri dana i jedina zamjerka koju imam je da bih volio da smo ostali još koji dan. Mogao bih sada nabrajati sve stvari koje su me razveselile i usrećile dok smo boravili u samostanu, ali onda to ne bi stalo u ovaj kratak tekst, nego bi trebalo napisati jednu malu knjižicu. Ima jedna riječ koja to sve sažima, a ta je riječ ljubav. Najveće blago tog samostana su braća redovnici koji u njemu borave i svi ostali koji čine jednu skladnu obitelj. A kada je netko gost u jednoj velikoj obitelji gdje je ljubav na prvom mjestu, nije teško zamisliti kako to izgleda. (Marin)

Ovo iskustvo bilo mi je od pomoći jer sam imao priliku izbliza sudjelovati u svakodnevici karmelićana i njihovog samostana – to je činilo veliku razliku u mom srcu jer je drugačije nego kada o duhovnom zvanju razmatram u udobnosti svoga doma i svoje svakodnevnice. (Adrian)

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.