Karmel RIZIK: KOMENTARI ‘GUŠE’ GLAS BOŽJI
Karmel

RIZIK: KOMENTARI ‘GUŠE’ GLAS BOŽJI

Foto: pixabay.com

Danas, postoji nebrojeno biblijskih prijevoda i tekstova; ima beskraj biblijskih komentara; u izobilju službi Riječi. No, da li ja moram zaroniti u svu tu ogromnu prtljagu ili mi je dovoljno slušanje Riječi koja mi dolazi od Liturgije i od zajedničkog stola? Mnoštvo puta mi dolazi to pitanje. Želio bih reći da moramo osloboditi naše slušanje Božje riječi od cijele one biblijske kulture koja nas danas guši, i koja previše puta završi u našem istraživanju onoga što smo razumjeli i želimo reći Gospodinu, nego li ono što Gospodin želi reći nama. Ali Gospodin nema potrebu za našim tumačenjima! Bog ne ide u ničiju školu; radije preko svoga Sina postaje Učiteljem sviju.

Potrebna je doista poniznost; to kažem kad propovijedam biskupima i svećenicima: ‘pazite da ne postanete gospodari Božje riječi, nego budite sluge’. Postavljamo se previše gospodarima sa Svetom knjigom. Stavljamo nad nju osam ili deset istočnih jezika, jedno brdo dokumenata i, potom, na jednu riječ Pisma stavljamo četiri stranice bilješki, sa citatima koji je jedan gluplji od drugog, koji služe samo da zaboravimo ono što nam je Bog želio reći jasno i očito. Postoji opasnost da komentari uzmu nadmoć nad Biblijom potaknuti našom radoznalošću.

Razlog radi kojeg toliko puta Božja riječ ne postane molitva, jest upravo ta preopterećenost raznim komentarima, sredstvima čitanja, hermeneutikom, i sličnim, koji nas žele učiniti eruditima ali nam s druge strane možda sakrivaju i čine nas manje pažljivima na onaj nutarnji šapat koji živi Božji glas nosi unutra i koji Gospodnju riječ čini svjetlom života.

Anastasio Ballestrero

Izvor: karmel.hr

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.