Karmel Dijamant iz Somborskog Karmela
Karmel

Dijamant iz Somborskog Karmela

Br. Andrija (slavljenik), o. Bernardin (prior samostana u Somboru), o. Alen i o. Zlatko tokom slavlja

Brat Andrija, dijamant Karmela

Lijepo je i dostojno slaviti prve zavjete ali još ljepše i dostojnije zlatne i dijamantne. 70. godina od polaganja prvih zavjeta u redovništvu naseg brata Andrije od Blažene Djevice Marije Varga, OCD, smo večeras (27. 4. 2019. god.) nakon susreta Zajednice OCDS skromno proslavili zajedno sa bracom karmelicanima u prostorijama samostana. 
Neka ga dragi Bog i dalje vodi i čuva 
poput sunčeva zraka koji prolazi kroz čisto prozorsko staklo a što je prozorsko staklo čistije to je sjaj jasniji…Gospodin koji je u našem bratu započeo dobro djelo neka ga po zagovoru Gospe Karmelske dovede  do ispunjenja za dan Dan Gospodina našega Isusa Krista.

 

S molitvom i ljubavlju,

s. Marijana od Kraljice Karmela sa braćom i sestrama OCD i OCDS HKP sv. Oca Josipa

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.