Karmel Ustanovljena Hrvatska Karmelska provincija sv. oca Josipa – OCDS
Karmel

Ustanovljena Hrvatska Karmelska provincija sv. oca Josipa – OCDS

Crkva sv. Stjepana kralja i Karmelski samostan u Somboru (foto: Išpanović Jožef)

KARMELSKI SAMOSTAN GOSPE KARMELSKE I SVETOGA STJEPANA KRALJA SOMBOR

ZAJEDNICA SVJETOVNOG REDA BOSONOGIH KARMELIĆANA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD GORE KARMELA i SVETE MAJKE TEREZIJE OD ISUSA

Dana 23. 03. 2019. godine na večernjoj svetoj misi svečano je ustanovljena Hrvatska Karmelska provincija Svetog Oca Josipa O.C.D.S. Svetu misu je predslavio mnp. o.Srećko Rimac, provincijal OCD u koncelebraciji o. Bernardina Viszmega priora Karmelskog samostana u Somboru, o. Branka Zebića iz Splita, o. Zlatka Žuvela i o. Alena Mažića iz Sombora.

Prva provincijalna priorica OCDS s. Marijana od Kraljice Karmela priorica Zajednic e iz Sombora.

Svetoj misi su bili nazočni članovi OCDS iz Zagreba,Splita,Krka i Sombora. Prva provincijalna priorica OCDS je s. Marijana od Kraljice Karmela priorica Zajednic e iz Sombora.

Ko Isusa slidi taj je cviće obitelji, cviće grada, cviće države, cviće ciloga svemira…” (Sluga Božji, o. Gerard Tomo Stantić, O.C.D.)

Preslavna Djevice, Kraljice Anđela, uresu i diko Karmela i Majko Karmelićana, Marijo! Zahvaljujem ti na osobitoj milosti što si me primila u broj svojih sretnih službenika i sinova kada sam stupio u Tvoj Svjetovni red. Tebi se prikazujem, tebi darivam svoje srce i posve se posvećujem tvojoj službi. Evo me zaodjenuta odjećom tvojom, znakom naklonosti tvoje prema meni. Ponizno te molim da užežeš u mom srcu iskru one svete ljubavi kojom je gorio sveti Šimun Štock, koga si s neba obdarila svetim škapularom.

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.