Karmel Čestitka provincijalne priorice Karmelskog svjetovnog reda
Karmel

Čestitka provincijalne priorice Karmelskog svjetovnog reda

Foto: pixabay.com

Danas dok pjevamo “Aleluja!” zahvaljujemo Bogu zbog uskrsnuća njegova Sina, našega Gospodina Isusa Krista. Međutim, jednako tako zahvaljujemo Bogu što po smrti i uskrsnuću njegova Sina i nas čini dionicima iste nebeske proslave. Svaka je sveta misa – euharistija, zahvaljivanje Bogu pa tako i danas na dan Uskrsa na poseban način zahvaljujemo Bogu zbog njegovih silnih djela. Mi jesmo djeca Božja,spasenje je u nama potpuno i mi pripadamo nebeskom kraljevstvu iako to našim očima još nije vidljivo, u potpunosti to sada ne razumijemo ali znamo i vjerujemo u jedno da će nam se Krist u konačnosti očitovati i tada ćemo Boga gledati licem u lice. Prema tom trenu, prema toj slavi, smo zagledani u našim mislima  odlučno koračajući  tim putem koji je jedini pravi put. To je naša snaga i svjetlost koja ispunjava naše duše dubokim mirom i radošću. Svjetlo Kristovo i toplina njegove ljubavi, neka nas vodi i jača na putu do vječne domovine gdje se Uskrs vječno slavi! Aleluja… Krist je uskrsnuo!

Draga braćo i sestre u Kristu,

S R E T A N I B L A G O S L O V L J E N U S K R S!

s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.