Karmel Čestitka provincijalne priorice Karmelskog svjetovnog reda
Karmel

Čestitka provincijalne priorice Karmelskog svjetovnog reda

Foto: pixabay.com

Danas dok pjevamo “Aleluja!” zahvaljujemo Bogu zbog uskrsnuća njegova Sina, našega Gospodina Isusa Krista. Međutim, jednako tako zahvaljujemo Bogu što po smrti i uskrsnuću njegova Sina i nas čini dionicima iste nebeske proslave. Svaka je sveta misa – euharistija, zahvaljivanje Bogu pa tako i danas na dan Uskrsa na poseban način zahvaljujemo Bogu zbog njegovih silnih djela. Mi jesmo djeca Božja,spasenje je u nama potpuno i mi pripadamo nebeskom kraljevstvu iako to našim očima još nije vidljivo, u potpunosti to sada ne razumijemo ali znamo i vjerujemo u jedno da će nam se Krist u konačnosti očitovati i tada ćemo Boga gledati licem u lice. Prema tom trenu, prema toj slavi, smo zagledani u našim mislima  odlučno koračajući  tim putem koji je jedini pravi put. To je naša snaga i svjetlost koja ispunjava naše duše dubokim mirom i radošću. Svjetlo Kristovo i toplina njegove ljubavi, neka nas vodi i jača na putu do vječne domovine gdje se Uskrs vječno slavi! Aleluja… Krist je uskrsnuo!

Draga braćo i sestre u Kristu,

S R E T A N I B L A G O S L O V L J E N U S K R S!

s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.