Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Poruka poglavatice Svjetovnog reda prigodom spomendana sv. Ivana od Križa
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Poruka poglavatice Svjetovnog reda prigodom spomendana sv. Ivana od Križa

Draga braćo i sestre  u Karmelu,

Sutra  je SPOMENDAN sv. Ivana od križa, katoličkog mistika, crkvenog naučitelja i reformatora Karmelićanskog reda,velikog duhovnog  prijatelj svete Terezije  Avilske koji je zajedno s njom reformiao  karmelićansku redovničku obitelj.

            Rođen  1542.g. u malom selu Fontiveros, u blizini Avile, u vrlo siromašnoj obitelji.Otac porijeklom iz plemičke obitelji iz  Toleda , bio je izbačen iz očinske kuće i razbaštinjen zato što je oženio Catalinu, skromnu tkalju svile. Sv.Ivan  ostaje kao mali , imao je svega 10 godina, bez oca. Preselivši se sa majkom  i bratom Franciskom u Medinu del Campo,  gde upisuje i  pohadja Colegio de los Doctrinos.Kasnije zbog svojih ljudskih osobina i svojih rezultata u učenju  primljen biva najpre u bolnicu Concepcion, i potom u Isusovački zavod gde je studirao tri godine humanističke  nauke, retoriku i klasične jezike. Po završetku naobrazbe opredeljuje se za redovnički život, i 1563.g. započinje novcijat u Karmelu.  1567.g. zaređen je za svećenika i vraća se u Medinu del Campo gde proslavlja svoju prvu svetu misu. Upravo tu se zbio prvi susret Ivana i Terezije od Isusa /Avilske/.

Sveti Ivan od Križa
Bože  ti si blaženoga Ivana od Križa , našega Oca, svome narodu dao za učitelja  duhovnog života .

Daj da se oslonimo na njegov primjer i nauku, da idemo putem vjere  ufanja i ljubavi te postignemo savršenu slobodu djece tvoje ,

Po Kristu Gospodinu našem.

 Moli za nas sveti oče  Ivane…..

Sjeti se da moliti ne znači puno misliti, puno osjećati, puno činiti. Samo jedno je potrebno: biti voljan uistinu zatajiti samoga sebe radi Njega; čuvati tajne Božje ljubavi. 

U molitvi  skupa , s. Marijana od Kraljice Karmela /Karmela Malenić/

Foto: www.carmeloveneto.it

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.