Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec: “Izmolimo ljudima ozdravljenje. Božić će biti divan i njima i nama.”
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: “Izmolimo ljudima ozdravljenje. Božić će biti divan i njima i nama.”

Odzvonila su zvona jutarnjeg pozdravljenja i podsjetila nas da zajedno sa Marijom, Isusovom majkom rečemo: “Neka nam bude po riječi Tvojoj”. A koja je to riječ?

Osluhnimo je. K Isusu dolazi rimski satnik – vojnik. Govori mu o svome sluzi koji je u strašnim mukama – moli ga da dođe i ozdravi ga. Kad Isus želi doći, satnik govori: “Samo reci riječ i ozdravit će sluga moj”. Evo, to je ta riječ – Isusova riječ kojoj poganin vjeruje.

Sve se to dogodilo pred Isusovim učenicima i narodom koji ga je pratio. Bili su s njime, ali nisu mu vjerovali. Nije ih zbog toga grdio ni odbacio, već ih je izazivao na vjeru. Rimski satnik – poganin – ne zauzima se za sina, kćer ili oca, već za slugu. On ne pita Isusa može ili ne može, on jednostavno kaže: “Dođi i izliječi ga!”. Kaže: “Samo reci riječ”. Mi smo jutros molili: “Neka mi bude po riječi Tvojoj!” Vjeruješ li toj riječi?

Isti onaj Isus je i s nama. Istina, na drukčiji način, ali isti. I njegova riječ. Kao i onda nevjeri Židova, čudi se danas našoj nevjeri.

Vidite, satnik se zauzima za slugu, hoće reći: za siromaha za kojega se nitko ne bi zauzeo. Hoću li se ja danas pred Isusom živo zauzeti za čovjeka na strašnim mukama? Hoću li mu reći za onu ženu koja se lomi između svoje obitelji i drugoga muža, za onoga mladića koji zna da će ga droga ubiti, ali nema snage, za onog čovjeka roba alkohola, za onu djevojku koja je izgubila vjeru i predala se porocima. Hoću li danas s vjerom satnika stati pred Isusa i reći: “Isuse, dođi i izliječi ih!”? Hoću, ako vjerujem Riječi.

Vjera rimskog satnika izaziva i nas na vjeru. Na tvoju vjeru Isus neće ostati nijem – progovorit će riječ i ozdravit će sluga. Na njegovu će riječ progovoriti onaj koji od drugoga šuti već godinama, progovorit će riječ ozdravljenja i nestat će strašne muke.

Izmolimo ljudima ozdravljenje. Božić će biti divan i njima i nama. I neka mi bude po riječi Tvojoj!

Vjerujmo utjelovljenoj riječi Božjoj – Isusu Kristu!

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – prvi dio, o. Vjenceslav Mihetec OCD, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: fathersouza.com

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.