Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec o sv. Stjepanu, prvomučeniku
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec o sv. Stjepanu, prvomučeniku

“Po njemu slijedi Sveti Stjepan, prvi mučenik Gospoda Boga”,

pjeva danas raspjevana crkva u našoj božićnoj hrvatskoj himni. Crkva odijeva crveno ruho. Svjedočku boju mučeništva. Stjepan – đakon jeruzalemske crkve, ranjen kamenjem mržnje u dolini cedronskog potoka, viče k nebu: “Bože, ne uzmi im ovo za grijeh!” Te je riječi čuo mladi student teologije u Jeruzalemu, Savao. Jako su mu se zabole u srce. Te su riječi praštanja bile njemu ubačene u srce, u kome su sazrele do Savlovog obraćenja.

Božić po rođenju Kristovom, blagdanu mira, a Štefanje po Stjepanovoj molitvi postaje blagdanom praštanja. Oprostiti može samo onaj koji u srcu ima Božju ljubav. Takvo praštanje je svjedočko, ono je sjeme koje se sazrelo do obraćenja.

Ljudi koji istinski ne praštaju onemogućuju obraćenje, i sebi samima i bližnjima.

“Po njemu slijedi Sveti Stjepan.” Prvi je oprostio Isus Krist. Slijedivši njegov primjer, to čini i Stjepan praštanjem i poziva na obraćenje Savla, apostola naroda.

Mi si danas čestitamo Svetog Štefeka, ali i slijedimo njegov primjer. A vi, dragi Štefeki i Štefice, Stipani i Stjepanke, plačite od radosti što na nebu imate tako silnog zaštitnika! Slijedite njegov primjer. Očiju uprtih u nebo, u Presveto Trojstvo, ne bojte se živjeti Evanđelje Isusa Krista, makar vas i krvi stajalo. Takav je primjer silno potreban našoj djeci, bilo da su dobri, bilo da su zalutali. Dobri će biti još bolji, a zalutali će se vratiti. Svjedočka vjera u život po Kristovom Evanđelju obratit će krvnika u mirotvorca, mrzitelje u ljubitelje, neprijatelje u prijatelje. U ovom praštanju Bog je u naše srce stavio veliku silu i moć. Stavimo je u pamet, Bogu na slavu, ljudima na spasenje i moći ćemo mirne duše pjevati:

“Na tom mladom ljetu veselimo se, Mladoga Kralja mi molimo!”

 

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – prvi dio, o. Vjenceslav Mihetec OCD, Karmelska izdanja, Zagreb.

Foto: www.heiligenlexikon.de

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.