Karmel Iz života Karmelskog Reda “Svatko tko želi lijepi Božić Odlučit će se na to da Isusu pripravi put”
Iz života Karmelskog Reda Karmel

“Svatko tko želi lijepi Božić Odlučit će se na to da Isusu pripravi put”

“Svatko tko želi lijepi Božić

Odlučit će se na to da Isusu pripravi put.” (O. Gerard)

 

S ljubavlju i u ljubavi ulazimo u doba Došašća – Adventa, doba priprave za Božić.

Ako u srcu nosimo ljubav Božju  ona nam daje krila i olakšava nam sve životne nevolje, ta ljubav nosi u sebi svetlo koje nam pomaže nositi svakodnevno breme. Otvorimo prozore naših života da nam to Božje svjetlo može uči i dati snagu,volju, poticaj… Jednom rečju pustimo da nas Bog ljubi,na što smo svi pozvani i što je pravo otkupljenje.

Došašće je sveto i milosno vrijeme, vrijeme radosne nade!

Vrijeme obećanja s Božje strane i ispunjenja tih obećanja.

Vrijeme isčekivanja i odgovora s naše strane.

Ovo vrijeme Bog nam dariva i ono je za nas vrijeme spasenja.

Možemo s pravom reći da je naš život jedno veliko došašće, iščekivanje Krista.

Došašće je vrijeme u kojem trebamo duboko udahnuti te reći:

 Bože, ja sam izabrao Tebe,

s Tobom želim koračati u svom životu,

s Tobom želim dijeliti svoje dane na zemlji.

Drage sestre i braćo u Kristu, blagoslovljen hod u Došašću!

                                                    

s. Marijana od Kraljice Karmela, pr. OCDS Sombor

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.