Ljepota planinskog jezera. U njegovim se dubinama zrcali plavet neba. Obale su mu obrasle trstinom i šašem. Domovina ptičjeg svijeta, koji svojim pjevom jutra čini čarobnima. Tamo pak na drugoj strani izranja mlado sunce, a u njegovo rumenilo ribari istresaju na žalu bogati ulov ribe.

Motreći sve to, čovjek uranja u svoje dubine. U dubinama čistoga jezera ogleda se visoko nebo. U dubini čiste duše ogleda se Stvoritelj, Bog. Jezero ne čini ništa posebno, ono je jednostavno ono što jest, čisto planinsko jezero, a čovjek koji stoji na obali i gleda, motri, vidi nebo. I čovjek ima biti jednostavno čovjek. Čist. Božje stvorenje. Čovjek koji ga promatra vidjet će, naći će u njemu Boga, koji iz njega izvire poput sjajne zore.

Dva su brata živjela na obali jednoga jezera. Bili su ribari. Po čitave noći bi potapali mreže. Kad bi pukla zora, ostajali bi očarani ljepotom. No čeznuli su za dubljom ljepotom. Za Bogom. Jedan se zvao Šimun, a drugi Andrija. Jednog su jutra na obali jezera sreli čovjeka. Čovjeka duboka, čista pogleda. Čovjeka iz čijih je očiju izbijalo nebo. Visoko nebo u dubini čovjekova oka. U očima toga čovjeka otkrili su ono o čemu im je govorila jutarnja dubina jezera iz kojega se rađala zora, mladi dan. Taj čovjek je svratio u njihov dom, sjeo s njima za stol i rekao im: “Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi. Oni istoga časa ostaviše mreže i pođoše za njim.” (Mt 4,19-20)

Danas je blagdan Sv. Andrije. Jednoga od dvojice braće s jezera u Galileji. Čovjeka čije ime znači muški ili hrabar, koji se upravo muški založio u traženju Boga, koji se hrabro zauzimao da i drugi dođu k njemu. Tako je zajedno s Filipom susreo pogane koji iskreno traže Boga i govorio Isusu o njima.

Evo i nas na obali novoga dana. Svanulo je. Oko nas ima puno ljudi koji iskrena srca traže Boga. Hoćemo li ih poput Andrije odvesti k Isusu?

Svima koji nose ime velikoga apostola Andrije sretan i blagoslovljen imendan.

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – Jutarnje meditacije četvrtkom na Radio Sljemenu; Karmelska izdanja; Zagreb 2007.

Foto: https://www.pinterest.com/pin/27584616447170233/?lp=true