Karmel Iz života Karmelskog Reda O. Vjenceslav Mihetec: Sv. Andrija, apostol
Iz života Karmelskog Reda Karmel

O. Vjenceslav Mihetec: Sv. Andrija, apostol

Ljepota planinskog jezera. U njegovim se dubinama zrcali plavet neba. Obale su mu obrasle trstinom i šašem. Domovina ptičjeg svijeta, koji svojim pjevom jutra čini čarobnima. Tamo pak na drugoj strani izranja mlado sunce, a u njegovo rumenilo ribari istresaju na žalu bogati ulov ribe.

Motreći sve to, čovjek uranja u svoje dubine. U dubinama čistoga jezera ogleda se visoko nebo. U dubini čiste duše ogleda se Stvoritelj, Bog. Jezero ne čini ništa posebno, ono je jednostavno ono što jest, čisto planinsko jezero, a čovjek koji stoji na obali i gleda, motri, vidi nebo. I čovjek ima biti jednostavno čovjek. Čist. Božje stvorenje. Čovjek koji ga promatra vidjet će, naći će u njemu Boga, koji iz njega izvire poput sjajne zore.

Dva su brata živjela na obali jednoga jezera. Bili su ribari. Po čitave noći bi potapali mreže. Kad bi pukla zora, ostajali bi očarani ljepotom. No čeznuli su za dubljom ljepotom. Za Bogom. Jedan se zvao Šimun, a drugi Andrija. Jednog su jutra na obali jezera sreli čovjeka. Čovjeka duboka, čista pogleda. Čovjeka iz čijih je očiju izbijalo nebo. Visoko nebo u dubini čovjekova oka. U očima toga čovjeka otkrili su ono o čemu im je govorila jutarnja dubina jezera iz kojega se rađala zora, mladi dan. Taj čovjek je svratio u njihov dom, sjeo s njima za stol i rekao im: “Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi. Oni istoga časa ostaviše mreže i pođoše za njim.” (Mt 4,19-20)

Danas je blagdan Sv. Andrije. Jednoga od dvojice braće s jezera u Galileji. Čovjeka čije ime znači muški ili hrabar, koji se upravo muški založio u traženju Boga, koji se hrabro zauzimao da i drugi dođu k njemu. Tako je zajedno s Filipom susreo pogane koji iskreno traže Boga i govorio Isusu o njima.

Evo i nas na obali novoga dana. Svanulo je. Oko nas ima puno ljudi koji iskrena srca traže Boga. Hoćemo li ih poput Andrije odvesti k Isusu?

Svima koji nose ime velikoga apostola Andrije sretan i blagoslovljen imendan.

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – Jutarnje meditacije četvrtkom na Radio Sljemenu; Karmelska izdanja; Zagreb 2007.

Foto: https://sites/svjetlo-vjere.com/files.pinterest.com/pin/27584616447170233/?lp=true

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.