Karmel Iz života Karmelskog Reda Rasti u vjeri i ljubavi
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Rasti u vjeri i ljubavi

Rasti u vjeri i ljubavi

Ako želiš rasti u ljubavi prema Mariji, možeš se s velikim pouzdanjem obratiti različitim svecima za koje znaš da su imali veliku ljubav prema njoj. Neka ti oni budu poticaj i moli ih da ti daju nešto od svoje vlastite ljubavi prema Majci Mariji. Nemoj zaboraviti svetog Josipa, s kakvom svetom ljubavlju je izgovarao Marijino ime! Misli i na andjela Gabrijela i na ono što je morao osećati kad je izgovorio svoj Zdravo Marijo milosti puna! Gospodin s Tobom! / Lk.1,28/ kakvo divljenje, kakvo poštovanje! I kakvo očekivanje i nadanje da će Marija reći DA i da će svet biti spašen sa tim DA!
Ljubi Mariju svom dušom svojom i svim srcem svojim… Ne boj se ljubiti Presvetu Djevicu previše jer nikad ju nećeš ljubiti dovoljno – a Isus će biti vrlo zadovoljan jer je Presveta Djevica Njegova Majka.

s. Marijana od Kraljice Karmela,
predsj. OCDS Sombor

Foto: Išpanović Jožef

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.