Karmel Iz života Karmelskog Reda Vječni dar za Boga
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Vječni dar za Boga

Vječni dar za Boga

Na blagdan Male Gospe 1913. godine sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić, nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenta od Generalne uprave Reda karmelićana u Rimu, te dopuštenja mjerodavne crkvene vlasti, ustanovljuje Karmelski svjetovni red. Od tada je ova Ustanova, koja ima svrhu produbljenje duhovnoga kršćanskog života u duhu karmelske karizme, napravila hod vjere sve do naših dana. Kao vanjski znak želje da se vlastiti život posveti služenju Kristu i Mariji je redovničko odijelo, a kod nas članova OCDS-a, ovdje u Somboru je škapular.


“Škapular je najukusnije ruho jer je od Majke darovano, koje krasi duši i pomaže joj da bude rumena, tj. puna ljubavi, plava tj. pokorna, zelena tj. puna nade i pouzdanja!“ ( Sluga Božji o. Gerard T. Stantić )


Draga braćo i sestre u Isusu Kristu ako osjetite poziv da svoj život učinite, uz pomoć Duha Svetoga, vječnim darom za Boga dođite u somborski Karmel.

s. Marijana od Kraljice Karmela, predsj. OCDS – Sombor

Foto: Išpanović Jožef

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.