Karmel Iz života Karmelskog Reda Svečani zavjeti karmelićana u Remetama kraj Zagreba
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Svečani zavjeti karmelićana u Remetama kraj Zagreba

Na svetkovinu svete Terezije od Isusa, braća karmelićani Tiho od Kraljice Mira (Radan) i Ante od Gospe van grada (Škugor) položila su svemogućem Bogu doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti u Redu bosonoge braće Blažene Djevice Marije od gore Karmela.

Svečano euharistijsko slavlje u remetskom svetištu uz brojne suslavitelje predslavio je provincijal Hrvatske karmelske provincije, o. Srećko od Blažene Djevice Marije. On je u svojoj propovijedi predstavio svetu Majku Tereziju kao onu koja je „na Marijinom i Ilijinom korijenu učinila da pod kišom milosti Karmel postane drvo puno cvijeća u Božjem vrtu“, te poručio svečanozavjetovanicima: „Braćo, vas je Bog doveo u svoj vrt koji je Terezija zasadila na Marijinom i Ilijinom korijenu. Hranite se plodovima Karmela, naukom svetih naših otaca, sv. Majke Terezije, sv. Ivana od Križa i tolikih mnogobrojnih svetaca i svetica karmelskoga vrta.“

U nastavku svoje propovijedi o. provincijal je ponudio tumačenje triju evanđeoskih savjeta koja su naša braća zavjetovala. Protumačio ih je kao put slobode i radosti, kao izvrstan put koji Isus savjetuje jer želi da se ljubav svečanozavjetovanika prema njemu raspali i da taj oganj nose drugim ljudima.

Otac provincijal je zaključio: „Čistoća nije ni u kojem slučaju neko umanjenje ljubavi, nego naprotiv, brate Tiho i brate Ante, ako ćete živjeti čisto od ljubavi Kristove, imat ćete mnoštvo djece. Ne dvoje, troje, pet ili deset, nego puno, puno više. Ako ćete istinski živjeti svoje zavjete, bit ćete jako bogati, sve će biti vaše i moći ćete zajedno sa sv. Ivanom od Križa pjevati: ‘Moja su nebesa i moja je zemlja. Moji su svi narodi. Pravednici su moji, moji su grešnici. Anđeli su moji, i Majka Božja i sve stvari su moje. I Bog je moj i za mene, jer je Krist moj i sav za mene. Što, dakle, tražiš i pitaš dušo moja? Tvoje je sve to i sve je to za tebe.’“

Braći karmelićanima od srca čestitamo i molimo da im zagovor Kraljice Karmela pomogne da ustrajno slijede primjer života naše svete Majke Obnoviteljice Terezije od Isusa.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.