Karmel Iz života Karmelskog Reda Proslava Gospe Karmelske
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Proslava Gospe Karmelske

Svečanom večernjom misom u čast Gospe Karmelske, 16. srpnja 2016., koju je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj okrunjena je ovogodišnja trodnevnica i sama svetkovina Kraljice Karmela. Uz mons. Srakića koncelebriralo je pet svećenika, a pjevanje je animirao zbor iz Župe Osova (BiH) pod vodstvom s. Blanke Jeličić.

Zatvoriti se u ćeliju srca

Osvrnuvši se na početku misnoga slavlja na svoju osobnu povezanost s Gospom Karmelskom i njezinim škapularom koji nosi još od djetinjstva i koji su čitavoga života nosili i njegovi roditelji, nadbiskup Marin rekao je i kako je na ovaj dan prije 72 godine kao sedmogodišnjak prisustvovao mladoj misi blagopokojnog biskupa Ćirila Kosa. Potom je naglasio: „Svatko je od nas došao ovamo sa svojom nakanom, ali ne samo zato da se divimo Gospi Karmelskoj, nego da ju nasljedujemo i da poput nje u srcu prebiremo dobročinstva Božja, bezbroj darova Božjega milosrđa.“

„Blažena Djevica Marija je u svome srcu prebirala Božje riječi. To nije bilo mozganje o Bogu, ni farizejsko mudrovanje. Prebiranje u srcu čovjeka zahvaća, pokreće“, rekao je u svojoj homiliji nadbiskup Marin, ukazavši na to da su svi kršćani pozvani na kontemplaciju, na prebiranje svih događaja Isusova života u svome srcu. Kontemplativci su svjedoci bitnoga u svijetu, oni Božju riječ ne prebiru samo u pameti nego i u srcu, i ne čuvaju je ljubomorno samo za sebe. „U Mariji se nalazi uvijek mladi i aktivni izvor posvećenoga života i ona je njegovo savršeno ostvarenje. Ona je zatvorila uši za žamor svijeta i otvorila ih za Božji glas. Stvoritelj se ne može čuti u buci, ne sije Riječ po tlu gdje ga ptice zobaju.“ Stoga je, kako je nadbiskup naglasio, potrebno i svakome vjerniku zatvoriti se u ćeliju svoga srca u sabranosti i molitvi, tu čuti Glas i započeti put na brdo.

„Marija je vjerna do kraja, i kad je lijevala kiša, i kad su se rijeke prelijevale, i kad su puhali vjetrovi – ona je čvrsto stajala uz volju Božju“ i zato ostaje sigurnost svih koji se kolebaju te hrabri i vodi i Crkvu, koja bi bez nje teturala. Mons. Marin je ohrabrio sestre karmelićanke naglasivši važnost i ljepotu njihova kontemplativnoga karmelskog poziva, te rekao: „Čestitamo vama vaš dan, ali i sebi, to je i naš dan“, jer je blagdan Gospe Karmelske blagdan svih kontemplativaca, onih koji prebiru Riječi Božje u svome srcu – u samostanima, ali i u svijetu.

Marijino milosrđe kojemu je izvor u Bogu

Prijepodnevno misno slavlje predvodio je dr. Davor Vuković, profesor na KBF-u u Đakovu, a koncelebrirao je dekan Đakovačkog dekanata, preč. Josip Ivešić te šestorica svećenika. Pozdravivši na početku sve pridošle hodočasnike koji su došli počastiti Blaženu Djevicu – Gospu Karmelsku i staviti se pod njezinu zaštitu, pomoć i milosrđe, dr. Vuković je pripomenuo kako sve lijepo i sveto na Mariji dolazi od Boga, Božji je dar te stoga, časteći Mariju, častimo Boga. Podsjećajući na molitve Zdravo Kraljice, Majko milosrđa, živote i slasti i ufanje naše zdravo te Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice i napominjući da u grčkoj najstarijoj verziji piše Pod milosrđe se tvoje utječemo, misnik je rekao: „Milosrđe – majčinsko krilo utjehe i pomoći, utroba dobrohotnosti. Stavimo se po ovim molitvama pod Marijino milosrđe kojemu je izvor u Bogu, kojemu se ona u potpunosti otvorila, i koje struji nesmetano kroz nju na nas, njenu ljubljenu djecu.“

Dr. Vuković potom je ukazao na Marijinu veličinu i primjer svakome vjerniku da, poput nje, ne stavlja sebe i svoje planove u središte, nego Boga i njegovu volju, što je posebno izazovno u narcisoidnoj kulturi koja vlada u svijetu. „Kultura pouzdanja u Boga i kultura sebeljublja stoje pred nama kao ponuda. Marija je izabrala Bogoljublje, veliča Boga, a ne sebe, svoju dušu i duh. Sigurnost ne polaže u sebe nego u Boga, i postaje tako istinski sigurna i puna pouzdanja. To nam je izazov.“ Postavljajući Mariju za uzor svim vjernicima, dr. Vuković je podsjetio da je ona i u trpljenjima ostala uvijek oslonjena na Boga i time pokazala put kojim je moguće svima poći.

Trodnevna priprava

Svetkovini je prethodila trodnevnica od 13. do 15. srpnja. U samostanskoj crkvi svake večeri okupljao se velik broj hodočasnika koji su sa zajednicom sestara karmelićanki sudjelovali u molitvi krunice, Božanskog časoslova i slavljenju euharistije.

Uspon na Karmel

Prvi dan trodnevnice misu je predvodio don Ljubo Planinić, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, u koncelebraciji sa šestoricom svećenika. Toga dana, 13. srpnja, slavio se spomendan Majke Božje Bistričke. „Godine 1971. Biskupska konferencija proglasila je Mariju Bistricu nacionalnim svetištem svih Hrvata katolika, a tridesetih godina nadbiskup Antun Bauer okrunio je Gospu krunom hrvatskih kraljeva i kraljica te je proglasio Kraljicom Hrvata. Rod i dom su svetinja, i domovina se ne brani samo oružjem nego i znanjem“, naglasio je don Ljubo te ohrabrio prisutne da uvijek gaje iskreno i pravo domoljublje, da se ne boje dati za Boga i srce i dušu. U svojoj gorljivoj i živoj homiliji sve je pozvao na uspon na Karmel, koji bi bez Blažene Djevice Marije, kao i bez svih karmelićanki i karmelićana, osobito velikog broja svetih, bio obična geografska gora.

Žena pravednosti

Drugog dana, 14. srpnja, misu je predvodio prof. dr. Ivica Raguž, dekan KBF-a u Đakovu, u koncelebraciji s vlč. Ivom Džambićem, umirovljenim svećenikom iz Njemačke i uz asistenciju bogoslova, kao i ministrantica iz Širokog Polja. Podsjećajući da je na ovaj dan prije 28 godina osnovana ova karmelska zajednica, dekan Raguž pozvao je da slavljeničko ozračje bude poticaj na dublji i intenzivniji duhovni život. „Put je pravednikov prav, ti ravniš stazu pravednom. Izaija opisuje pravednost ravnom stazom, pravim usmjerenjem – ono što jest i tako treba biti. A vrludanja i krive staze svi su oni putovi gdje mi gledamo kako da sebi ugodimo, što rađa besplodnošću i nutarnjom opterećenošću“, istaknuo je misnik u svojoj poticajnoj i bogatoj homiliji. Blažena Djevica Marija išla je pravim stazama, ona je žena pravednosti, i uči sve vjernike da u svojim noćima i mukama žude za Gospodinom kako bi On skinuo s njih jarmove koje nose iznutra. Opisujući Mariju kao onu koja je, poput Isusa, bila ponizna i blaga, koja je nosila i rodila Dobrotu, propovjednik je sve potaknuo da skinu sa sebe jarmove grijeha i oholosti kako bi dobili „veliki spokoj – veliku pauzu duše“.

Slijediti Isusa u potpunosti

Posljednje večeri priprave za svetkovinu, 15. srpnja, misno slavlje predvodio je vlč. Krešimir Šaf, župni vikar Župe Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku, u zajedništvu sa vlč. Davidom Sluganovićem iz Slavonskog Broda te vlč. Nikolom Grgićem iz Čepina. Slavlje je pjesmom animirao Zbor mladih osječke Župe Preslavnoga Imena Marijina pod vodstvom Jure Smajića. „Isus slobodno uzima Zakon u svoje ruke i nije se pokolebao, nije se dao smesti od onih koji znaju sve, imaju svako slovo Zakona u malome prstu, a ne žive ništa od onoga što znaju“, istaknuo je vlč. Šaf, naglasivši kako to ne vrijedi samo za ondašnje pismoznance, nego i za sve vjernike danas – da prvo gledaju sebe, a tek onda sude druge. „Uzimamo li Isusa u cijelosti ili samo djelomično? Isus nas poziva da ga slijedimo u potpunosti, upravo tamo gdje jesmo, da tamo uključimo i Njega. Ukoliko budemo imali vjere makar kao zrno gorušice, Isus će činiti čuda sa svim onim brdima u našem životu“, poručio je okupljenim hodočasnicima. Nakon mise održan je kratki koncert afričke duhovne glazbe u izvedbi Zbora mladih PIM.

Tijekom trodnevnice i na samu svetkovinu hodočasnici su imali priliku za ispovijed te primanje karmelskog škapulara.

Izvor: karmel.hr

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.