Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Treći dan trodnevnice
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Treći dan trodnevnice

Hvaljen Isus i Marija braćo u Kristu. Evo danas se završio treći dan molitvene priprave – trodnevnice Gospi Karmelskoj.
Isusu za ljubav, za obraćenje grešnika i kao naknada za uvrede koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu, na početku trećeg dana trodnevnice smo mi članovi Karmelskog Svjetovnog reda molili krunicu u kojoj smo se preporučili sa svim našim molitvama i potrebama. Nakon molitve krunice uslijedio je svečani ulazak, procesija članova svih grana Karmela, braće karmelićana i karmelskog Svjetovnog reda. Zajedno smo izmolili Prvu večernju i u tom duhu nastavili sa svetom misom koju je i ovoga dana predslavio vlč. Siniša Tumbas Loketić, župnik iz Selenče. U propovijedi je napomenuo da nevolje života, poteškoće, brige ovoga svijeta, kad u nevoljama tražimo Gospodina, tražimo njegovu pomoć i savjet, onda možemo biti sigurni da se ispunjavaju riječi Gospodina našega i da svaka poteškoća biva uzvraćena ljubavlju.
Nakon svete mise, smo se uputili ka našoj Gospi , da joj se poklonimo, da je molimo i zahvaljujemo joj, te da ju pjesmom uzveličamo.

U Mariji svijetu je zasjala čistog sjaja zvijezdica.
Spasu duše ona nam postala
Velekrasna zornica
Zdravo budi Karmela sjajnosti,
Svakojake što širiš milosti,
Sude zdrvlja i svih naših rana
Melema ljekarnica!

Na kraju naše duše su razgalili članovi vokalnog sastava „Quinta Divina“ odpjevavši nekoliko prigodnih duhovnih pjesama.
Pošli smo svojim kućama a u srcima nam je odzvanjao pozdrav vlč. Siniše: „Pođite srećno u miru Božjem“.

s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.