Vjera Papa govori Papa u podnevnom nagovoru: Valja ići tamo kamo nitko ne želi ići, na najudaljenije periferije
Papa govori

Papa u podnevnom nagovoru: Valja ići tamo kamo nitko ne želi ići, na najudaljenije periferije

U podnevnom nagovoru održanom na kraju mise u Kaunasu, u Litvi, Papa se spomenuo 75. obljetnice razaranja geta u Vilniusu te potaknuo kršćane da udaljuju od svojih sredina i kultura mogućnost marginaliziranja odbačenih i manjina

Prije 75 godina u Vilniusu je potpuno uništen geto, i to je bio vrhunac uništenja Židova koje je trajalo već dvije godine. Tog se događaja spomenuo papa Franjo u podnevnom nagovoru na kraju mise slavljene u Parku Santakos u Kaunasu. Spomenimo se tih vremena, i molimo Gospodina da nam udijeli dar razlučivanja kako bismo na vrijeme otkrili svaku novu klicu takvoga pogubnog ponašanja, svako držanje koje umrtvljuje srce naraštaja koji to nisu proživjeli, i koji bi mogli slijediti zvuk tih sirena – napomenuo je Papa. Židovskoj se zajednici Sveti Otac posebno obratio nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, napominjući da će poslijepodne moliti upravo pred spomenikom žrtava u getu, u Vilniusu.

Bezbožnik se prepušta svojim hirovima i progoni pravednika

U središtu je Papina razmišljanja bio bezbožnik koji želi nametnuti ideologiju i koji progoni pravednika; štoviše, smeta mu sama njegova prisutnost. Nije mu dovoljno prepustiti se da ga vode njegovi hirovi, nego nastoji uništiti dobro i ne želi da drugi, čineći dobro, istaknu to njegovo ponašanje. To je ponašanje na koje nas podsjeća Isus u Evanđelju, a na koje trebamo budno paziti – napomenuo je Papa te objasnio da je to snažna želja da budemo prvi, da prednjačimo pred drugima, a koja se može ugnijezditi u svakom ljudskom srcu. Koliko se puta dogodilo da se neki narod smatra superiornijim, s više prava, s više povlastica koje treba čuvati ili postići – primijetio je Sveti Otac.

Biti s odbačenima

Rješenje za takav poticaj, kada se on pojavi u ljudskom srcu i u mentalitetu nekog društva ili zemlje, daje Isus, – napomenuo je papa Franjo – a to je biti od svih posljednji i svima poslužitelj. Biti tamo kamo nitko ne želi ići, kamo ništa ne stiže, na najudaljenijoj periferiji; i služiti, stvarajući prostor za susret s posljednjima, s odbačenima. Kad bi se moć odlučila na to, kad bismo dopustili Kristovu Evanđelju da uđe duboko u naš život, tada bi globalizacija solidarnosti doista bila stvarnost – istaknuo je Papa.

Posvetiti pozornost isključenima i manjinama

Osvrnuvši se potom na Brdo križeva na kojemu su tisuće ljudi stoljećima polagali raspela, Papa je pozvao okupljene vjernike da dok mole Anđeosko pozdravljenje, mole Mariju da nam pomogne postaviti križ našega služenja, našega posvećivanja tamo gdje smo potrebni, na brdu na kojemu žive posljednji, gdje se traži osjećajna pozornost prema isključenima, prema manjinama, kako bismo iz naših sredinā i kulturā udaljili mogućnost uništavanja drugoga, marginaliziranja, odbacivanja onih koji nam smetaju i remete našu udobnost – istaknuo je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Debora Donnini; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.