Vjera Papa govori Molitva Svetog Oca prigodom posjeta Muzeju okupacije i borbe za slobodu u Vilniusu
Papa govori

Molitva Svetog Oca prigodom posjeta Muzeju okupacije i borbe za slobodu u Vilniusu

Papa Franjo u posjetu Muzeju okupacije i borbe za slobodu u Vilniusu, glavnom gradu Litve (ANSA)

Tijekom posjeta Muzeju okupacije i borbe za slobodu u glavnom gradu Litve, Sveti se Otac u molitvi spomenuo žrtava progona i mučenja, te molio za litavski narod i za sve one koji danas trpe

Nakon susreta sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima u katedrali u Kaunasu, papa Franjo se vratio u Vilnius gdje se održao jedan od glavnih trenutaka Papina pohoda Litvi. Sveti je Otac, naime, drugi dan tog apostolskog putovanja završio posjetivši Muzej okupacije i borbe za slobodu, te Spomenik žrtvama sovjetske okupacije. Prije toga se zadržao pred Spomenikom žrtvama geta u povijesnom središtu Vilniusa, upravo na 75. obljetnicu njegova potpunoga uništenja.

Molitva pape Franje

“Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” (Mt 27,46)

Tvoj vapaj, Gospodine, još se čuje. Odzvanja ovim zidovima koji podsjećaju na patnje koje su podnijeli mnogi sinovi i kćeri ovog naroda. Litavci i pripadnici drugih naroda platili su svojim životima cijenu žeđi za apsolutnom moći onih koji su zahtijevali potpunu prevlast.

Tvoj vapaj Gospodine, odjekuje u vapaju nevinih koji, u zajedništvu s Tobom, vape u nebo. Veliki je to petak žalosti i gorčine, napuštenosti i nemoći, okrutnosti i besmisla koje je litavski narod iskusio kao posljedicu neobuzdane ambicije koja srce čini tvrdim i slijepim.

Na ovom mjestu prisjećanja, Gospodine, molimo da nas Tvoj vapaj održi budnima. Da nas Tvoj vapaj oslobodi duhovne bolesti koja je za nas, kao narod, stalno iskušenje: zaborav iskustava i patnji onih koji su otišli prije nas.

Daj da u Tvom vapaju i u životima onih koji su tako mnogo propatili u prošlosti pronađemo hrabrost da se odlučno zauzmemo za sadašnjost i budućnost. Daj da nas taj vapaj ohrabri da ne podlegnemo modi današnjice, jednostavnim sloganima ili pokušajima da se bilo kojoj osobi umanji ili oduzme dostojanstvo koje si joj dao.

Gospodine, neka Litva bude svjetionik nade. Neka bude zemlja sjećanja i djelovanja, neprestano predana borbi protiv svake nepravde. Neka pronalazi uvijek nove načine u zaštiti prava svake osobe, a osobito onih koji su najslabiji i ranjivi. Neka Litva bude učiteljica pomirbe i usklađivanja različitosti.

Gospodine, daj da se ne oglušimo na molbe svih onih koji danas vape u nebo.

Izvor: radiovatican.va (Mate Žaja – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.