Vjera Papa govori Papa u govoru Rimskoj kuriji: Veliki skandali u Crkvi, ali svjetlo je jače od tame
Papa govori

Papa u govoru Rimskoj kuriji: Veliki skandali u Crkvi, ali svjetlo je jače od tame

Papa Franjo s članovima Rimske kurije u prigodi čestitanja Božića; 21. 12. 2018. (AFP or licensors)

Papa Franjo je danas u Vatikanu primio članove Rimske kurije u prigodi tradicionalnoga božićnoga čestitanja, te se u govoru osvrnuo na nevolje Crkve, kao što je zlostavljanje maloljetnika, ali i na brojne mučenike i tihe svjedoke Evanđelja koji osvjetljavaju tamu čovječanstva

Na početku i na kraju govora Papa je istaknuo da Božić potvrđuje kako velika zla koja učine neki pojedinci neće nikada moći zasjeniti sve dobro koje Crkva besplatno ostvaruje u svijetu. Jer, – objasnio je – Božić nas svake godine podsjeća da će Božja svjetlost nastaviti sjati unatoč našoj ljudskoj bijedi, te da svi grijesi, padovi i zlo koje su učinili neki sinovi Crkve, neće nikada moći potamniti ljepotu njezina lica; štoviše, pokazuju da je njezina snaga u Isusu Kristu, Spasitelju svijeta.

U nemirnom svijetu lađa Crkve je proživjela i živi teške trenutke, pogođena olujama i uraganima; neki su izgubili pouzdanje u nju i počeli ju napuštati; drugi pak, zbog straha, interesa, ili nekih skrivenih namjera, pokušali su udariti njezino tijelo povećavajući rane; a neki ne skrivaju zadovoljstvo gledajući ju kako je pogođena – primijetio je Papa. Međutim, – dodao je – mnogi se i dalje drže nje, sigurni da ju vrata paklena neće nadvladati. Doista, nijedan ljudski čin ne može spriječiti svitanju božanske svjetlosti da se ponovno rodi u srcu ljudi.

Snažno zauzimanje Crkve da zlostavljače preda pravdi

Papa je ove godine u govoru mnogo prostora posvetio temi seksualnoga zlostavljanja maloljetnikā koje su počinili članovi klera, ali i zloporabe savjesti i moći. Crkva će učiniti sve potrebno kako bi predala pravdi one koji su počinili zlostavljanje, a koji često – primijetio je – iza ljubaznosti i anđeoskoga lica skrivaju okrutnoga vuka. I Crkva je žrtva te nevjernosti i tih pravih kažnjivih djela utaje.

Crkva neće nikada nastojati skriti ili podcijeniti nijedan slučaj. Ne može se zanijekati da u prošlosti neki odgovorni, zbog nepromišljenosti, nevjerice, nespremnosti, nedostatnoga iskustva ili duhovne i ljudske površnosti, u brojnim slučajevima nisu reagirali dovoljno ozbiljno i brzo. To se više nikada ne smije dogoditi. To je izbor i odluka cijele Crkve – istaknuo je papa Franjo.

Spomenuvši susret s predsjednicima biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, koji će se održati u veljači sljedeće godine u Vatikanu, a na kojemu će se nastojati počinjene pogreške pretvoriti u prigodu za iskorjenjivanje toga zla iz tijela Crkve, ali i iz društva, Papa se upitao, ako je to veliko zlo pogodilo čak neke posvećene službenike, koliko ono može biti duboko u našim društvima i našim obiteljima? Crkva se stoga neće ograničavati kako bi se izliječila, ali će nastojati suočiti se s tim zlom koje uzrokuje polaganu smrt mnogih osoba, na moralnoj, psihološkoj i ljudskoj razini.

Hvala medijima i poziv zlostavljačima da se predaju ljudskoj pravdi

Sveti je Otac, među ostalim, zahvalio djelatnicima u medijima koji su bili pošteni i objektivni i koji su nastojali – kako je rekao – raskrinkati te vukove i dati glas žrtvama. Podsjetivši potom na lik kralja Davida i njegovo udaljavanje od Boga, Papa je potaknuo na pomoć Svetoj Majci Crkvi da prepozna i razlikuje optužbe od kleveta, te one koji zlostavljaju maloljetnike pozvao da se obrate, predaju ljudskoj pravdi i pripreme na Božju. Pritom je podsjetio na Isusove riječi: “Tko sablazni jednoga od ovih najmanjih koji vjeruju u mene, bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku”. Skandali su neizbježni, ali jao čovjeku zbog kojega se dogodi skandal – istaknuo je Papa.

Novi Neroni danas ugnjetavaju kršćane

Među nevoljama, osim zlostavljanja, Papa je spomenuo migrante koji se susreću sa smrću ili zatvorenim vratima; zatim odrasle i pogotovo djecu koji svakoga dana umiru zbog nedostatka vode i hrane; nasilje nad slabima i nad ženama; ratove; nedužnu krv koja se prolijeva svakoga dana; osobe koje se muči u policijskim postajama, zatvorima ili izbjegličkim kampovima. Naše je doba novo razdoblje mučenika kojemu se ne vidi kraj – rekao je Sveti Otac.

Stalno se rađaju novi Neroni koji ugnjetavaju vjernike samo zbog njihove vjere u Krista – napomenuo je Papa. Množe se nove ekstremističke skupine uzimajući na nišan crkve, bogoštovna mjesta, svećenike i jednostavne vjernike. Koliko kršćana na mnogim krajevima svijeta još i danas živi pod teretom progona, marginalizacije, diskriminacije i nepravde! Unatoč tomu i dalje hrabro idu u smrt kako ne bi zanijekali Krista.

S druge strane, Papa je podsjetio i na herojski primjer mučenika i vrlo brojnih dobrih Samarijanaca, među kojima ima mladih, obitelji, karitativnih i dragovoljačkih pokreta, brojnih vjernika i posvećenih osoba. Međutim, sve to ne pomaže da se zaboravi protusvjedočanstvo i skandali nekih sinova i službenika Crkve – primijetio je Sveti Otac.

Oni koji iznevjeravaju zvanje sijući razdor

Među nevoljama Papa je spomenuo i nevjernost onih koji iznevjeravaju svoje zvanje, koji se kriju iza dobrih namjera kako bi zadali udarac braći i posijali razdor i podjele. Stoga je pozvao sve da se bore protiv duhovne korupcije u kojoj na kraju sve izgleda dopušteno: prijevara, kleveta i brojni istančani oblici autoreferencijalnosti.

Brojni tihi svjedoci Evanđelja

Papa se u govoru osvrnuo i na radosne trenutke protekle godine, kao što je sinoda posvećena mladima i reforma Kurije. Osim toga, spomenuo je i nastojanje oko transparentnosti u gospodarstvu, zatim nove svece i blaženike, te „dragulje“ koji u svijetu zrače nadu, kao što je to 19 alžirskih mučenika.

Božić – trebamo otvoriti srce pravom svjetlu, Kristu

Na kraju je Papa istaknuo da snaga bilo koje institucije nije u tomu što ju čine savršeni ljudi, nego u njezinoj volji da se stalno pročišćava. Stoga je potaknuo sve da otvore srce pravom svjetlu, Kristu, svjetlu dobra i ljubavi koja nadvladava zlo i mržnju i pobjeđuje smrt. Božić daje sigurnost da je snaga Crkve i naš svakodnevni rad, često skriven, u Duhu Svetomu koji ju vodi i štiti kroz stoljeća, preobličujući grijehe u prigode za praštanje, padove za obnovu, te zlo za pročišćenje i pobjedu – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Debora Donnini; Ariana Anić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.