Vjera Papa govori Papa donatorima božićnog drva i jaslica: Budimo svjedoci poniznosti i dobrote
Papa govori

Papa donatorima božićnog drva i jaslica: Budimo svjedoci poniznosti i dobrote

Papa Franjo je danas prijepodne primio u audijenciju donatore božićnoga drva i jaslica napravljenih od pijeska, koji su postavljeni na Trgu svetoga Petra. Zahvaljujući im podsjetio je na duboki smisao tih znakova

Božićno drvo i jaslice dva su znaka koji nas neprestano zadivljuju; govore o Božiću pomažući nam razmatrati otajstvo Boga koji je postao čovjekom – istaknuo je papa Franjo tijekom audijencije u koju je primio oko 350 osoba, donatorā božićnoga drva i jaslica koji su danas poslijepodne inaugurirani na Trgu svetoga Petra. Jaslice su ove godine napravljene po staroj tradiciji pješčanih skulptura talijanskoga grada Jesola, od pijeska s Dolomita, dok drvo, visoko oko 21 metar, dolazi iz šume na talijanskoj visoravni Cansiglio, a daruje ga biskupija Concordia-Pordenone.

Neka jaslice i božićno drvo, ti zadivljujući simboli Božića, unesu u obitelji i na mjesta okupljanja odraz Božje svjetlosti i nježnosti, kako bi svima pomogle živjeti blagdan Isusova rođenja. Da i mi, razmatrajući Dijete Boga koje zrači svjetlošću u skromnosti jaslica, postanemo svjedoci poniznosti, nježnosti i dobrote – poželio je Papa.

Malenost je sloboda

Posebno je obilježje ovogodišnjih jaslica na Trgu svetoga Petra pijesak, materijal koji podsjeća na jednostavnost, na malenost i na krhkost. Može nam izgledati da je ta malenost u proturječju s božanstvom; netko je od samoga početka čak mislio da je to samo obloga, poradi vanjskoga izgleda – primijetio je Papa te dodao – Međutim, to nije tako, jer malenost je sloboda.

Tko je malen, u evanđeoskom smislu, nije samo lagan, nego je i slobodan od svake pomame da se pokaže i svakog zahtjeva za uspjehom; poput djece koja se spontano izražavaju i kreću. Svi smo pozvani biti slobodni pred Bogom, pozvani smo imati slobodu djeteta pred svojim ocem. Dijete Isus, Sin Božji i naš Spasitelj, kojega stavljamo u jaslice, svet je u siromaštvu, malenosti, jednostavnosti i poniznosti – istaknuo je Papa.

Božićno drvo – Bog se spustio kako bi nas uzdigao

Drvo nas pak, svojim lampicama podsjeća da je Isus svjetlost svijeta, da raspršuje tmine mržnje i stvara prostor za praštanje. Ovogodišnja omorika – istaknuo je papa Franjo – svojom nas visinom potiče na još jedno razmišljanje: da se Bog, rođenjem svojega Sina Isusa spustio do čovjeka kako bi ga uzdigao iz magle samoljublja i grijeha, te njegovo ljudsko stanje učinio dionikom svoje naravi. Na kraju je Papa zahvalio svima koji su darovali te božićne simbole, kao i onima koji su sudjelovali u njihovu ostvarenju.

Izvor: radiovatican.va (Debora Donnini; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.