Vjera Papa govori Papa donatorima božićnog drva i jaslica: Budimo svjedoci poniznosti i dobrote
Papa govori

Papa donatorima božićnog drva i jaslica: Budimo svjedoci poniznosti i dobrote

Papa Franjo je danas prijepodne primio u audijenciju donatore božićnoga drva i jaslica napravljenih od pijeska, koji su postavljeni na Trgu svetoga Petra. Zahvaljujući im podsjetio je na duboki smisao tih znakova

Božićno drvo i jaslice dva su znaka koji nas neprestano zadivljuju; govore o Božiću pomažući nam razmatrati otajstvo Boga koji je postao čovjekom – istaknuo je papa Franjo tijekom audijencije u koju je primio oko 350 osoba, donatorā božićnoga drva i jaslica koji su danas poslijepodne inaugurirani na Trgu svetoga Petra. Jaslice su ove godine napravljene po staroj tradiciji pješčanih skulptura talijanskoga grada Jesola, od pijeska s Dolomita, dok drvo, visoko oko 21 metar, dolazi iz šume na talijanskoj visoravni Cansiglio, a daruje ga biskupija Concordia-Pordenone.

Neka jaslice i božićno drvo, ti zadivljujući simboli Božića, unesu u obitelji i na mjesta okupljanja odraz Božje svjetlosti i nježnosti, kako bi svima pomogle živjeti blagdan Isusova rođenja. Da i mi, razmatrajući Dijete Boga koje zrači svjetlošću u skromnosti jaslica, postanemo svjedoci poniznosti, nježnosti i dobrote – poželio je Papa.

Malenost je sloboda

Posebno je obilježje ovogodišnjih jaslica na Trgu svetoga Petra pijesak, materijal koji podsjeća na jednostavnost, na malenost i na krhkost. Može nam izgledati da je ta malenost u proturječju s božanstvom; netko je od samoga početka čak mislio da je to samo obloga, poradi vanjskoga izgleda – primijetio je Papa te dodao – Međutim, to nije tako, jer malenost je sloboda.

Tko je malen, u evanđeoskom smislu, nije samo lagan, nego je i slobodan od svake pomame da se pokaže i svakog zahtjeva za uspjehom; poput djece koja se spontano izražavaju i kreću. Svi smo pozvani biti slobodni pred Bogom, pozvani smo imati slobodu djeteta pred svojim ocem. Dijete Isus, Sin Božji i naš Spasitelj, kojega stavljamo u jaslice, svet je u siromaštvu, malenosti, jednostavnosti i poniznosti – istaknuo je Papa.

Božićno drvo – Bog se spustio kako bi nas uzdigao

Drvo nas pak, svojim lampicama podsjeća da je Isus svjetlost svijeta, da raspršuje tmine mržnje i stvara prostor za praštanje. Ovogodišnja omorika – istaknuo je papa Franjo – svojom nas visinom potiče na još jedno razmišljanje: da se Bog, rođenjem svojega Sina Isusa spustio do čovjeka kako bi ga uzdigao iz magle samoljublja i grijeha, te njegovo ljudsko stanje učinio dionikom svoje naravi. Na kraju je Papa zahvalio svima koji su darovali te božićne simbole, kao i onima koji su sudjelovali u njihovu ostvarenju.

Izvor: radiovatican.va (Debora Donnini; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.