Vjera Papa govori Papa: Liturgija je izvor i vrhunac crkvenoga i osobnoga života
Papa govori

Papa: Liturgija je izvor i vrhunac crkvenoga i osobnoga života

Foto: Catholic Exchange

Povodom 17. međunarodnog liturgijskog simpozija na temu: „Oltar, nedavne stečevine i nova pitanja“, Papa sudionicima poslao poruku

Neka iz promišljanja Simpozija još više sazrije razumijevanje liturgije kao izvora i vrhunca crkvenog i osobnog života puna bratstva, jer je neprestano oblikovana u školi evanđelja – napisao je papa Franjo u poruci koju je potpisao kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, a koju je poslao osnivaču zajednice Bose, Enzu Bianchiju, povodom 17. međunarodnog liturgijskog simpozija na temu: „Oltar, nedavne stečevine i nova pitanja“.

Tijekom opće audijencije 28. veljače 2018. godine, papa Franjo je istaknuo da je križ bio prvi kršćanski oltar. Kada se približimo oltaru da bismo slavili misu, spominjemo se oltara križa na kojem se ostvarila prva žrtva. Središte je mise oltar, a oltar je Krist. Uvijek treba gledati oltar koji je u središtu mise – rekao je Papa.

Međunarodni liturgijski simpozij koji se održava od 30. svibnja do 1. lipnja, organiziraju Samostan Bose i Nacionalni ured za kulturna crkvena dobra Talijanske biskupske konferencije. Radi se o godišnjem susretu tijekom kojeg se znanstvenici i stručnjaci iz različitih zemalja suočavaju s pitanjima koja su povezana s odnosom između liturgije, arhitekture i umjetnosti. Oltar je bio glavna tema simpozija 2003. godine, a u središtu je i ovogodišnjega. Cilj je predstaviti najnovije historiografske stečevine i suočiti se s novim pitanjima.

Danas, nakon što je radove otvorio osnivač zajednice Bose, Enzo Bianchi, i nakon govora don Valeria Pennassoa, ravnatelja Talijanskog nacionalnog ureda za kulturna crkvena dobra, govorilo se o povijesnom putu, od drvenog stola do kamenog oltara i od rimskog triklinija do hrama. Sljedeća predavanja usredotočit će se na nastanak kršćanskog oltara i na organizaciju liturgijskog prostora između 14. i 15. stoljeća. Današnji će program završiti predavanjem o temi „Barokna baština i potrebe današnje liturgije“.

Međunarodni liturgijski simpozij u Boseu sudionicima, uključujući teologe, umjetnike i odgovorne za biskupijske liturgijske urede, nudi mjesto zajedničkog promišljanja. Posebna će pažnja biti posvećena novozavjetnim temeljima kršćanskog oltara. Među drugim pitanjima koja su u središtu promišljanja jest nerazdvojna veza između oltara i ambona, te odnosi između umjetničkog istraživanja i funkcionalnosti. Na simpoziju sudjeluje više predavača među kojima i ravnateljica zbirke suvremene umjetnosti Vatikanskih muzeja, Micol Forti, te liturgičari Dominik Jurczak s Papinskog liturgijskog instituta svetog Anzelma u Rimu i Bert Daelemans s Papinskog sveučilišta Comillas u Madridu.

Izvor: radiovatican.va (Amedeo Lomonaco, Ivica Hadaš – Vatikan)

Foto: Catholic Exchange

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.