Vjera Papa govori Važniji trenutci i događaji pontifikata pape Franje u 2018. godini
Papa govori

Važniji trenutci i događaji pontifikata pape Franje u 2018. godini

Papa Franjo

Na kraju ove kalendarske godine koja je, što se tiče aktivnosti pape Franje i Svete Stolice, bila vrlo intenzivna, prisjetimo se nekih događaja i važnih trenutaka

Proces, dijalog, hod, obilježen koracima prema naprijed, a i unatrag, ali sigurno u znaku mudrosti. Riječ je o postupnom i uzajamnom približavanju Svete Stolice i Narodne Republike Kine u riječima pape Franje koje je istaknuo u razgovoru s novinarima u zrakoplovu tijekom leta, prošle jeseni, na povratku iz Baltičkih zemalja. Papa se tada osvrnuo na privremeni sporazum o imenovanju biskupā, koji su vatikanska i kineska izaslanstva potpisala 22. rujna ove godine, stvarajući tako uvjete za širu suradnju na bilateralnoj razini.

Traženje pravednosti i istine

Upravo volja da se u središte međunarodnih odnosa stave riječ, dijalog i izravni odnos, obilježava cijelu 2018. godinu pape Franje, pa i što se tiče osjetljive teme seksualnih zlostavljanja maloljetnika koje su počinili predstavnici Crkve. Da je samo jedan svećenik zlostavljao neko dijete, bilo bi užasno, jer tog je čovjeka Bog izabrao da povede dijete u nebo – rekao je Papa na spomenutoj tiskovnoj konferenciji održanoj u zrakoplovu.

Sveti Otac stoga te zločine povjerava Gospodinovu milosrđu te, ne zaboravljajući ni zloporabu moći i savjesti, traži oproštenje. Učinio je to javno u Irskoj, jednoj od zemalja ranjenih sramotom takvih djela, a u prigodi Svjetskoga susreta obitelji, u kolovozu, potaknuo je na suosjećajnost, na traženje pravednosti i istine, te na konkretno djelovanje.

Razumjeti siromašne

O ‘sramoti’ je papa Franjo govorio i na tradicionalnoj pobožnosti Križnoga puta u Koloseumu, 30. ožujka. Tom je prigodom primijetio kakav se svijet ostavlja mladima – slomljen podjelama i ratovima, uništen samoljubljem, u kojemu su mladi, djeca, bolesni i starije osobe marginalizirani, koji praktički očituje sram upravo zbog toga što ga je izgubio.

Stalne je misli posvećene posljednjima Papa ponovno istaknuo u Alessanu, rodnom kraju don Tonina Bella. Govoreći o tom sluzi Božjemu, papa Franjo se spomenuo njegova osobnoga bogatstva – koje je također bogatstvo Crkve – odnosno njegova razumijevanja siromašnih, bivajući im blizu, u uvjerenju da je najbolji način za sprječavanje nasilja i svake vrste rata, preuzimanje brige za potrebite i promicanje pravednosti. Ta se misao jasno nazrela i 14. listopada, u prigodi kanonizacije pape Pavla VI. i nadbiskupa Oscara Romera, zajedno s još pet svjedokā Evanđelja,

Mladi i suočavanje s razlikom

Bratski Papin zagrljaj, koji je u stanju rastjerati također odbojnost i strah od drugoga, konkretan je posebno s mladima i djecom. To se dogodilo na Biskupskoj sinodi posvećenoj temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, u čijem se završnom dokumentu ističe da su mladi nositelji spontane otvorenosti u odnosu na razlike, a koja ih čini pozornima na teme mira, uključivanja i dijaloga među kulturama i religijama. To su, naime, teme na koje papa Franjo stalno usmjerava pozornost.

Izvor: radiovatican.va (Giada Aquilino; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.