Vjera Papa govori Papa: Isusov milosrdni pogled preobražava
Papa govori Vjera

Papa: Isusov milosrdni pogled preobražava

Isusov milosrdni pogled preobražava povijest – rekao je Papa na jučerašnjoj (21. rujna) misi, na blagdan sv. Mateja evanđelista, u Holguínu – po veličini trećem kubanskom gradu, koji je prvi put u povijesti pohodio Petrov nasljednik. Isus gleda Mateja, carinika u službi Rimljana, izdajicu u očima svojih sunarodnjaka. Koliku je silu ljubavi imao Isusov pogled da je tako potresao Mateja i probudio ga. To je pogled milosrđa; Isus ga je pogledao kao nitko dotada i to je Mateju otvorilo srce, oslobodilo ga, izliječilo, ulilo mu nadu i dalo novi život. Čak i ako se mi ne usudimo podići oči Gospodinu, on nas uvijek prvi gleda – rekao je Papa u homiliji.

Njegova nas ljubav pretječe, njegov pogled unaprijed zna naše potrebe. On vidi ponad privida, ponad grijeha, neuspjeha ili nedostojnosti. Vidi ponad društvenih kategorija kojima pripadamo – ustvrdio je Sveti Otac. Isus vidi dostojanstvo djece koje svi imamo, ponekad zaprljano grijehom, ali uvijek prisutno u dubini naše duše. Došao je kako bi tražio one koji se osjećaju nedostojnima Boga i drugih osoba. Dopustimo da nas Isus gleda, da nam njegov pogled vrati radost i nadu.

Susret s Isusom preobrazio je Mateja – nastavio je Papa – i on ostavlja carinarnicu. Prije je sjedeći čekao kako bi od drugih uzimao, a sada se s Isusom treba ustati kako bi drugima davao i pružao. Matej se kao carinik okoristio svojim sugrađanima, ali sada im služi. Na taj način Isusov pogled rađa misijsku djelatnost i služenje. Njegova ljubav liječi našu kratkovidnost i potiče nas da gledamo poviše, da se ne zaustavimo na prividima ili političkoj korektnosti – kazao je papa Franjo i potaknuo da se upitamo:

Vjerujem li da je moguće da se netko tko je izrabljivao ljude pretvori u slugu? Mislim li da je moguće da jedan izdajnik postane prijatelj? Isusov pogled preobražava naš pogled i njegovo srce preobražava naše srce. Bog je Otac koji želi spasenje sve svoje djece, a Isusov pogled nas potiče da dijelimo njegovu nježnost i milosrđe s bolesnicima, zatvorenicima, starima i obiteljima u teškoćama.

Papa je Franjo podsjetio na napore i žrtve Crkve u Kubi, gdje ona radi kako bi svima, i onima u najudaljenijim područjima, donijela Kristovu riječ i prisutnost. Spomenuo je na koncu i „misijske kuće“, koje – u vidu pomanjkanja crkvi i svećenika, mnogim osobama pružaju prostor za molitvu, slušanje Božje riječi, katehezu i život u zajednici. One su, kako je rekao Papa, mali znakovi Božje prisutnosti u našim gradovima.

Preuzeto: RAdio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.