Vjera Crkva Čarls Darvin nije vjerovao u Bibliju niti u Isusa Krista
Crkva Vjera

Čarls Darvin nije vjerovao u Bibliju niti u Isusa Krista

21 godinu nakon objavljivanja svoje čuvene knjige “O poreklu vrsta”, Čarls Darvin je 1880. godine dobio pismo odvjetnika Francisa McDermott-a, uvjerenog kršćanina McDermott u pismu navodi da i pored zadovoljstva koje oseća čitajući njegove knjige, nije izgubio vjeru u Novi zavjet  te moli naučnika da mu odgovori sa da ili ne na pitanje da li veruje u Bibliju i obećava da neće objaviti odgovor. Na ovaj upit Darvin je odgovorio kratkim pismom: “Žao mi je da vas obavijestim da ne vjerujem u Bibliju kao božansko otkrovenje, niti u Isusa Krista kao Božijeg sina“. 

Ova činjenica je tim pre interesantnija jer je Darvin dugo izbegavao odgovor na ovo pitanje da bi zaštitio svoju religiozmnu suprugu. Sačuvana su i druga pisma puna divljenja ali i zabrinutosti za dušu naučnika; “Zašto se čovječe zaodjevate tim tamnim teorijama vaše imaginacije i trošite dane u težnji da dokažete da je Bog lažac?”  

Prema Darvinovoj teoriji o prirodnoj selekciji, evolucija vrsta se odvijala kroz borbu za opstanak, prirodnim odabirom. Neki biolozi su prigovarali Darvinu kako ne može dokazati svoje hipoteze dok su drugi su kritikovali Darvinovu koncepciju o razvijanju različitih vrsta iz jedne. Međutim najžešći napadi na Darvinovu teoriju nisu dolazili od naučnika već od strane crkvenih predstavnika jer je njegova teorija poricala uticaj Boga na stvaranje čoveka i postavljala je čoveka na istu razinu sa životinjama.

Na Univerzitetu Cambridge, Darwin je trebalo da postane svećenik u okviru Anglikanske teologije. Tih dana nije sumnjao u literaturnu istinu Biblije. Na svom naučnom putovanju brodom ”Beagle” oko svijeta, Bibliju je smatrao autoritetom na polju morala a kasnije je prihvatio i biblijski kriticizam, pokret koji je tada bio vrlo popularan. U svojoj knjizi ”Postanak vrsta”, iako religiju smatra plemenskom strategijom radi opstanka, Darvin još uvijek smatra da je Bog ultimativni zakonodavac. Od 1849. više ne prisustvuje svetoj Misi i smatra da je apsurdno da čovek u isto vrijeme bude revnosni teist i evolucionist.

Postavlja se pitanje zašto je Darvin svojim odgovorom prekinuo višedecenijsku šutnju jer je i u svojoj 71. godini života bio vrlo oprezan u izjavama vezanim za svoje vjersko opredjeljenje. Vjerovatno jer je stalno bio pod pritiskom ponavljanih pitanja a McDermott-ovo pismo je stiglo u pravi momenat i imalo je iskrene namjere. Darvinov odgovor je sigurno zatekao McDermott-a a ovaj je održao obećanje i sačuvao pismo u tajnosti više od 100 godina. Upravo se unutar ovog perioda puno nagađalo o Darvinovoj religioznosti, odnosno nedostatku vjere a šuškalo se i da je prešao u kršćanstvo na samrtnoj postelji no ove tvrdnje je opovrgla njegova ćerka. 

Ovim pismom je stavljena tačka na višedecenijsku debatu i ono pruža čvrst dokaz da je Darvin u drugoj polovini života bio odvažni i strogi agnostik.

Izvor: B92, the Guardian, Wikipedia

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.