Vjera Meditacije Ljubav sve oprašta
Meditacije Vjera

Ljubav sve oprašta

Isus nam je rekao da ljubimo svoje neprijatelje. Da molimo za one koji nas progone. Za većinu nas to je veoma teško, možda i “nemoguća misija”. Teško je biti dobar, blagonaklon sa onim ko nas kinji, ogovara, kleveće, ko nam “podmeće nogu”. No, Isus je rekao da ćemo, ako ljubimo svoje neprijatelje, biti Božji sinovi. Jer, Bog je Ljubav. Bog sve oprašta. Dakle – ljubav sve oprašta. Ako On sve oprašta, a mi smo Njegova djeca, onda i mi treba da idemo Njegovim stopama. Božja djela, Božje odluke, Božje riječi su prave, istinite i vode nas k vječnom životu. Nedavno sam pročitala divnu stvar. Otac i sin su išli jedan pored drugog. Otac je sinu rekao: “Dijete, pazi kuda ideš.” Sin mu je odgovorio: “Oče, ti pazi kuda ideš, ja samo idem tvojim stopama.”

Slušajući Njegove upute, postat ćemo savršeni kao što je On. Tko smo mi da sudimo?! On daje da sunce izlazi i nad zlima i nad dobrima, i da kiša pada i pravednicima i nepravednicima (Mt 5, 44). Zlatno Isusovo pravilo glasi: “Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci” (Mt 7, 12). Prije nego što nekome uzvratimo na uvredu, “podmetnemo nogu”, zapitajmo se, pa i nekoliko puta, želimo li da nam se to sve vrati kao bumerang. Tako bismo samo nastavili krug zla. Ne uzvraćajmo istom mjerom. Isus je rekao da oprostimo, i to do 70 puta 7 (Mt 18, 21). Kada uzvraćamo na zlo – zlom, ne nanosimo štetu samo drugome, nego i sebi. Sigurno ćemo se loše osjećati nakon nekog zla. Grižu savjesti ćemo kad-tad osjetiti. “Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga” (Mt 22, 39).

Znamo da se još nekako i može oprostiti, ali teško je i zaboraviti. Često nam se događa kada ugledamo osobu koja nam je nešto loše učinila, da se sjetimo svega što je bilo. I u nama opet može “proključati”. Sjećanja se ne možemo uvijek lako otarasiti. No, izbledeće prije ili kasnije.

Borimo se protiv zla dobrim! “Zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima. Ne osvećujte se. Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo” (Rim 12, 17-21). “Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav” (Rim 13, 10). Svatko od nas će za sebe Bogu dati račun. Stoga smo i dobili upute kako živjeti da bismo zaslužili uživati uz Božju blizinu. Trebalo bi da nas krase pravednost, mir, radost. Oni koji tako čine mili su i Bogu i ljudima. Pomislimo samo, prisjetimo se, kako smo se uvijek osjećali izvanredno, ispunjeno kada smo drugome neko dobro učinili i bili mu na izgrađivanje. Bez sloge nema Boga. Znamo da “gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima” (Mt 18, 20).

Moramo paziti na svoja djela. U poslanici Galaćanima čitamo: “Što tko sije, to će i žeti. Doista, tko sije u tijelo svoje, iz tijela će žeti raspadljivost, a tko sije u duh, iz duha će žeti život vječni. Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! Dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima, ponajpače domaćima u vjeri” (Gal 6, 7-10). Radimo na svojoj nutrini. Neće nam propasti naš trud, naša dobra djela.

U prvoj Ivanovoj poslanici imamo upute i objašnjenja: “Tko veli da je u svjetlosti, a mrzi brata svojega, u tami je sve do sada. Tko mrzi brata svojega, u tami je, u tami hodi i ne zna kamo ide jer mu tama zaslijepi oči” (1 Iv 2, 9-11). Ne dozvolimo da nam tama, da nam zlo zaslijepi oči. Borimo se protiv zla ljubavlju. Ljubav je za nas dala život. I mi smo dužni živote položiti za braću.

I još jednom da se osvrnemo na oprost. Prvo naše, često spontano reagiranje na zlo koje nam je učinjeno, je osveta. No, kao što sam i rekla – ona nam ništa dobro ne donosi. Ako mi ne možemo, ne znamo oprostiti, nemojmo ni očekivati Božji oprost za sebe. U Očenašu molimo: “Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim”. Naša ljubav pomoći će drugome da se popravi, da se promjeni. Bog sve oprašta – Ljubav sve oprašta. Mi kao djeca Božja trebamo oprostiti. Drugom pomoći. I osjetit ćemo neizmjerni mir i radost.

Nalazimo se u mjesecu ljubavi – širom svijeta se obilježava Dan zaljubljenih, sveti Valentin, sveti Trifun. A slijedi nam i međunarodni dan žena – 08. ožujak. Darujmo ljubav jedni drugima, pažnju, radost. Punina dakle Zakona jest ljubav!

Piše: Jelena Pinter

Photo: www.pixabay.com

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.