Vjera Papa govori Papa američkim biskupima: Budite pastiri bliski ljudima i promicatelji kulture susreta
Papa govori Vjera

Papa američkim biskupima: Budite pastiri bliski ljudima i promicatelji kulture susreta

Znajte da vas Papa prati i podržava – rekao je Sveti Otac u jučerašnjem (23. rujna) govoru američkim biskupima u katedrali sv. Mateja apostola u Washingtonu, pozivajući ih da štite siromašne, useljenike, obitelj i da se bore protiv pobačaja. Nisam došao kako bi vam sudio ili držao lekciju. Dopustite mi samo da vam u slobodi ljubavi progovorim kao brat među braćom – rekao je papa Franjo biskupima u Sjedinjenim Državama, ohrabrujući ih u aktualnim izazovima.

Napomenuo je kako je svjestan hrabrosti s kojom su se suočili s teškim trenucima, ne bojeći se ostaviti po strani ono što nije nužno, kako bi ponovno zadobili autoritet i povjerenje koje se traži od Kristovih poslanika. Sveti je Otac podržao njihova nastojanja oko liječenja rana zlostavljanja i da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Rekao je da je svjestan velikih napora koji su pratili evangelizaciju Amerike, često na negostoljubivim područjima i granicama. Istaknuo je kako Crkva ima biti u izlasku te je biskupe zamolio da budu „pastiri bliski ljudima“, brinući se da se svećenici ne zadovolje osrednjošću. Jao nama ako od križa učinimo zastavu za svjetovne borbe – upozorio je Papa. Napomenuo je kako zna da se suočavaju s mnoštvom izazova i često neprijateljstvom te da stoga uvijek postoji iskušenje da se ustupi strahu te smišlja grube odgovore na žestoko protivljenje. No – kako ih je podsjetio – mi smo promicatelji kulture susreta te je put kojim trebamo ići dijalog – među sobom, sa svojim prezbiterima, s laicima, obiteljima i društvom.

U suprotnom nije moguće shvatiti razmišljanje drugoga ni uvidjeti kako brat kojeg želimo privesti otkupljenju vrijedi više od njegovih stavova. Grub i razdoran jezik nije prikladan pastiru i nema mjesta u njegovom srcu – rekao je Papa, ističući da je samo privlačnost dobrote i ljubavi istinski uvjerljiva. Naglasio je da je poslanje biskupa gajiti jedinstvo, čiji sadržaj definiraju Božja Riječ i Kruh nebeski, a ono nadilazi prepreke i ujedinjuje narode, rase, klase i naraštaje.

Kako je rekao Papa, sloboda i dostojanstvo naših društava ovise o tome kako ćemo se suočiti s velikim izazovima našega doba: nevine žrtve pobačaja, djeca koja umiru od gladi ili bombardiranja, useljenici koji se utapaju ili traže bolju budućnost, stari i bolesni koje se smatra teretom, žrtve terorizma, ratova, nasilja i trgovine drogom, okoliš koji razara čovjekov izrabljivački odnos prema prirodi. Krivo je okrenuti glavu ili šutjeti – upozorio je papa Franjo.

Ustvrdio je kako su Sjedinjene Države i dalje useljenička zemlja, osobito za one koji dolaze iz Latinske Amerike. Nijedna američka ustanova ne čini više za useljenike od vaših kršćanskih zajednica – kazao je Papa, dodajući da se biskupi sada suočavaju s valom latinsko-američkog useljeništva, što utječe na mnoge biskupije. Osjećam potrebu zahvaliti vam i potaknuti vas ne samo kao rimski biskup, već i kao pastir s Juga. Možda vam neće biti lako proniknuti njihovu dušu, možda će vas njihova različitost staviti pred kušnju? Ali znajte da i oni imaju bogatstva za podijeliti. Zbog toga ih prihvatite bez straha – poručio je Papa američkim biskupima.

Izvor: www.radiovatican.va

Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.