Vjera Papa govori Papa američkim biskupima: Budite pastiri bliski ljudima i promicatelji kulture susreta
Papa govori Vjera

Papa američkim biskupima: Budite pastiri bliski ljudima i promicatelji kulture susreta

Znajte da vas Papa prati i podržava – rekao je Sveti Otac u jučerašnjem (23. rujna) govoru američkim biskupima u katedrali sv. Mateja apostola u Washingtonu, pozivajući ih da štite siromašne, useljenike, obitelj i da se bore protiv pobačaja. Nisam došao kako bi vam sudio ili držao lekciju. Dopustite mi samo da vam u slobodi ljubavi progovorim kao brat među braćom – rekao je papa Franjo biskupima u Sjedinjenim Državama, ohrabrujući ih u aktualnim izazovima.

Napomenuo je kako je svjestan hrabrosti s kojom su se suočili s teškim trenucima, ne bojeći se ostaviti po strani ono što nije nužno, kako bi ponovno zadobili autoritet i povjerenje koje se traži od Kristovih poslanika. Sveti je Otac podržao njihova nastojanja oko liječenja rana zlostavljanja i da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Rekao je da je svjestan velikih napora koji su pratili evangelizaciju Amerike, često na negostoljubivim područjima i granicama. Istaknuo je kako Crkva ima biti u izlasku te je biskupe zamolio da budu „pastiri bliski ljudima“, brinući se da se svećenici ne zadovolje osrednjošću. Jao nama ako od križa učinimo zastavu za svjetovne borbe – upozorio je Papa. Napomenuo je kako zna da se suočavaju s mnoštvom izazova i često neprijateljstvom te da stoga uvijek postoji iskušenje da se ustupi strahu te smišlja grube odgovore na žestoko protivljenje. No – kako ih je podsjetio – mi smo promicatelji kulture susreta te je put kojim trebamo ići dijalog – među sobom, sa svojim prezbiterima, s laicima, obiteljima i društvom.

U suprotnom nije moguće shvatiti razmišljanje drugoga ni uvidjeti kako brat kojeg želimo privesti otkupljenju vrijedi više od njegovih stavova. Grub i razdoran jezik nije prikladan pastiru i nema mjesta u njegovom srcu – rekao je Papa, ističući da je samo privlačnost dobrote i ljubavi istinski uvjerljiva. Naglasio je da je poslanje biskupa gajiti jedinstvo, čiji sadržaj definiraju Božja Riječ i Kruh nebeski, a ono nadilazi prepreke i ujedinjuje narode, rase, klase i naraštaje.

Kako je rekao Papa, sloboda i dostojanstvo naših društava ovise o tome kako ćemo se suočiti s velikim izazovima našega doba: nevine žrtve pobačaja, djeca koja umiru od gladi ili bombardiranja, useljenici koji se utapaju ili traže bolju budućnost, stari i bolesni koje se smatra teretom, žrtve terorizma, ratova, nasilja i trgovine drogom, okoliš koji razara čovjekov izrabljivački odnos prema prirodi. Krivo je okrenuti glavu ili šutjeti – upozorio je papa Franjo.

Ustvrdio je kako su Sjedinjene Države i dalje useljenička zemlja, osobito za one koji dolaze iz Latinske Amerike. Nijedna američka ustanova ne čini više za useljenike od vaših kršćanskih zajednica – kazao je Papa, dodajući da se biskupi sada suočavaju s valom latinsko-američkog useljeništva, što utječe na mnoge biskupije. Osjećam potrebu zahvaliti vam i potaknuti vas ne samo kao rimski biskup, već i kao pastir s Juga. Možda vam neće biti lako proniknuti njihovu dušu, možda će vas njihova različitost staviti pred kušnju? Ali znajte da i oni imaju bogatstva za podijeliti. Zbog toga ih prihvatite bez straha – poručio je Papa američkim biskupima.

Izvor: www.radiovatican.va

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.