Vjera Papa govori Papa s osobama posvećenoga života u New Yorku o opasnosti svjetovnih ugoda
Papa govori Vjera

Papa s osobama posvećenoga života u New Yorku o opasnosti svjetovnih ugoda

Prva točka Papinog boravka u New Yorku, nakon susreta s beskućnicima u Washingtonu, bila je sinoćnja (24. rujna) molitva večernje s osobama posvećenoga života u katedrali sv. Patrika. Prije homilije, Sveti je Otac izrazio blizinu muslimanski vjernicima povodom tragedije u Meki, gdje je za vrijeme hadža ubijeno više od 700 osoba, a još više ih je ozlijeđeno. U propovjedi je istaknuo da su zahvalnost i predan rad dva stupa duhovnoga života te je okupljene upozorio na opasnost svjetovnih ugoda.

Papa je, kao i na susretu s biskupima u Washingtonu, progovorio o skandalu zlostavljanja djece u Crkvi u Sjedinjenim Državama. Znam da ste vi, kao svećenici usred Božjeg naroda, mnogo propatili u ne tako davnoj prošlosti, osramoćeni zbog svoje braće koji su ranili i sablaznili Crkvu, i to u njezinim najranjivijim članovima – rekao je papa Franjo.

Istaknuo je zatim da se svećenik treba kloniti svjetovnih ugoda. Da bi se stvari vidjele i vrjednovale iz Božje perspektive, potrebno je stalno obraćenje na prvo vrijeme poziva, kao i velika poniznost. Kako je rekao Papa, križ nam pokazuje drukčiji način vrjednovanja uspjeha. Preveliko pouzdanje u zemaljske stvari može zamagliti snagu svakodnevnog Božjeg poziva na obraćenje, na susret s njime. Malo po malo umanjuje naš duh požrtvovnosti, odricanja i radišnosti.

Odmor je potreban, kao što su potrebni i trenuci razonode – napomenuo je papa Franjo – ali moramo se naučiti odmarati na takav način da to produbljuje našu želju da velikodušno služimo. Blizina siromasima, izbjeglicama, seliocima, izrabljivanim osobama i starima koji pate od osamljenosti, blizina zatvorenicima i tolikim drugim Božjim siromasima naučit će nas drukčijoj vrsti odmora, koja je više kršćanska i velikodušna – kazao je Sveti Otac.

Papa je Franjo zatim izrazio zahvalnost redovnicama u Sjedinjenim Državama. Što bi Crkva bila bez vas, snažnih žena, boraca, s duhom hrabrosti koji vas vodi na prvu crtu naviještanja evanđelja – upitao je retorički, ističući svoj „veliki hvala“ sestrama i majkama američkog naroda. Kako je napomenuo na kraju, osoba posvećenoga života zrači „trajnim zadovoljstvom“ u svojem pozivu. Zbog toga je potaknuo da se okupljeni sa zahvalnošću sjete prvog trenutka svojeg zvanja, kao i mnoštva od tada primljenih milosti, ali iznad svega da u pamćenju drže susret s Isusom Kristom.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.