Vjera Papa govori Papa Obami: Ja sam dijete migrantske obitelji
Papa govori Vjera

Papa Obami: Ja sam dijete migrantske obitelji

Predsjednik Obama je u Bijeloj kući prije podne s početkom u 9 sati i 15 minuta po lokalnom, a 15 sati i 15 minuta po srednjoeuropskom, Svetom Ocu poželio dobrodošlicu u Sjedinjene Američke Države. Papu je ispred Bijele kuće Predsjednik dočekao sa suprugom, a potom su zajedno stupili na pozornicu u Parku gdje je već sjedilo oko 20 tisuća uzvanika.

Sveti je Otac zahvalio na dobrodošlici podsjećajući da je i on dijete selilačke obitelji poput većine obitelji koje su gradile moćnu Ameriku. Govoreći kako će ovih dana rado slušati i s američkim narodom dijeliti brojne znakove nade, kazao je kako u Kongresu želi ohrabriti sve one koji su pozvani voditi političku budućnost države, vjerno čuvajući temeljna načela na kojima je izgrađena. Osvrnuvši se na 8. svjetski susret obitelji u Philadelphiji, rekao je da je svrha susreta u kritičnom trenutku naše povijesti slaviti i poduprijeti ustanove braka i obitelji.

Govoreći o prinosu američkih katolika izgradnji boljega i pravednijeg društva, o borbi za zaštitu prava pojedinaca i zajednica i protiv diskriminacije, rekao je da katolici s brojnim drugim osobama dobre volje očekuju da napori u izgradnji pravednoga i mudro ustrojenoga društva vode računa o njihovoj zabrinutosti i o pravima na vjersku slobodu. Vjerska je sloboda najdragocjenije američko blago. Pozvani su svi, kako ističu moja braća biskupi, da kao dobri građani čuvaju i brane vjersku slobodu od svega što bi je moglo ugroziti – istaknuo je Sveti Otac.

Podsjećajući na poticaj predsjednika Obame na borbu protiv zagađivanja zraka, Papa je rekao da problema klimatskih promjena ne treba ostaviti u nasljeđe budućim naraštajima. Ovo je ključni trenutak da se pobrinemo za „zajedničku kuću“. Još nije kasno za promjenu koja će jamčiti „održiv i cjelovit razvoj, jer znamo da se stvari mogu promijeniti“ (Laudato sì’, 13). Dužni smo svojoj djeci i svim osobama osigurati sretnu budućnost. Zanemarili smo svoju zajedničku kuću, a ona danas vapi u nebo i snažno kuca na vrata naših kuća, gradova i društva. Možemo reći da nismo ispunili neke svoje obveze, a sad je trenutak da ih ispunimo, rekao je Papa podsjećajući na riječi velečasnoga Matina Luthera Kinga.

Vjernici su uvjereni da Stvoritelj nikada ne napušta svoja stvorenja, da uvijek podupire svoj stvoriteljski plan, i da se ne kaje što nas je stvorio. Čovječanstvo može još surađivati u izgradnji svoje zajedničke kuće. Čvrsti u svom uvjerenju, kao kršćani se svjesno i odgovorno želimo zauzimati za našu zajedničku kuću – ustvrdio je Sveti Otac, dodajući da su napori za obnavljanje odnosa i otvaranje novih putova suradnje u čitavoj ljudskoj obitelji pozitivni pomaci na putu pomirenja, pravde i slobode.

Želio bih da svi ljudi ove velike i bogate nacije podrže napore međunarodne zajednice da zaštiti najslabije u svijetu i promiče cjeloviti i uključujući razvoj kako bi naša braća i sestre uvijek mogli uživati blagoslov mira i blagostanja, koji je Bog namijenio svoj svojoj djeci. Gospodine Predsjedniče, još jednom Vam zahvaljujem na dobrodošlici i s pouzdanjem gledam na ove dane u Vašoj zemlji. Bog blagoslovio Ameriku! – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: www.radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.