Vjera Papa govori Papa Franjo: Litva nas uči kako prihvatiti razlike
Papa govori

Papa Franjo: Litva nas uči kako prihvatiti razlike

Papa Franjo u zračnoj luci po dolasku u Vilnius (Litva); 22. rujna 2018. (ANSA)

U prvom govoru u Litvi, održanom pred litavskom Predsjednicom, državnim vlastima i Diplomatskim zborom, papa Franjo je istaknuo važnost dijaloga i poštovanja, čime se odlikuje litavski narod

Papa Franjo je danas prijepodne doputovao u Litvu, čime je započeo njegov pohod trima baltičkim zemljama. U zračnoj luci u Vilniusu dočekala ga je litavska predsjednica Dalia Gribauskaite. Nakon kratke svečanosti dočeka, Sveti je Otac otišao u Predsjedničku palaču, gdje se zadržao u privatnom razgovoru s Predsjednicom, a potom se susreo s predstavnicima vlasti i građanskoga društva, te s Diplomatskim zborom pred kojima je održao prvi govor.

Neka tvoja djeca crpe snagu iz prošlosti – kazao je Papa navodeći riječi iz njezine himne, te posebno istaknuo kako tu zemlju posjećuje povodom 100. obljetnice njezine neovisnosti. Posljednjih je stotinu godina za Litvance bilo obilježeno brojnim kušnjama i trpljenjem, pa čak i mučeništvom. Međutim, – primijetio je Papa – te kušnje nisu svladale litavski narod koji ima snažan duh koji mu je pomogao oduprijeti se i nastaviti graditi.

Prihvat je dio litavske povijesti

Važno je očuvati sjećanje kako biste uočili današnje izazove i uputili se prema budućnosti u ozračju dijaloga i jedinstva među svim stanovnicima, i to tako da nitko ne bude isključen – napomenuo je Papa te govor usredotočio upravo na dijalog i prihvat. Litva je znala primati narode različitih etnija i religija – primijetio je. I svi su živjeli zajedno u miru sve do dolaska totalitarnih ideologija koje su, šireći nasilje i nepovjerenje, prekinule sposobnost za prihvat i usklađivanje razlikâ – istaknuo je Papa.

Prihvaćanje razlika – primjer za Europu

Crpiti snagu iz prošlosti znači ponovno pronaći korijene i održati živim snošljivost, gostoljubivost, poštovanje i solidarnost – uvjeren je papa Franjo koji je Litvu nazvao „zemljom-mostom zajedništva i nade“. Gledajući stanje u svijetu u kojemu živimo, gdje su sve glasniji glasovi koji šire podjele i suprotstavljanje, ili koji tvrde da se jedini način na koji se može zajamčiti sigurnost i održati kultura nalazi u uklanjanju, brisanju ili izbacivanju drugih, vi, Litvanci, donosite svoje originalno uvjerenje: ‘prihvatiti razlike’ – kazao je Papa te dodao – Kroz dijalog, otvaranje i razumijevanje one se mogu pretvoriti u most jedinstva između europskoga istoka i zapada. To može – po Papinu mišljenju – biti plod zrele povijesti koju litavski narod nudi međunarodnoj zajednici, i posebno Europskoj uniji.

Mladi – protagonisti u izgradnji društvenoga tkiva

Spomenuvši potom kako je litavski narod na vlastitoj koži osjetio pokušaje nametanja jedinstvenog modela koji obezvrjeđuje drugačijega, Papa je istaknuo da se, naprotiv, trajna rješenja pronalaze ako se temelje na konkretnoj pozornosti prema osobama, posebice onima najslabijima. U tom smislu – napomenuo je Sveti Otac – crpiti snagu iz prošlosti znači posvetiti posebnu pozornost mladima.

Narod u kojemu mladi pronalaze prostor za rast i rad, pomoći će im osjetiti se protagonistima izgradnje društvenoga tkiva, i tkiva zajednice. To će svima omogućiti da s nadom podignu pogled prema budućnosti – kazao je Papa te na kraju istaknuo da će to sigurno biti sjeme nade, jer će dovesti do dinamizma u kojemu će duh toga naroda i dalje širiti gostoprimstvo, i to gostoprimstvo prema strancu, prema mladima, prema starijim osobama, prema siromašnima, i u konačnici, prema budućnosti.

Izvor: radiovatica.va (Alessandro Gisotti; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.