Vjera Papa govori Papa Franjo u Svetoj Marti: sjećajmo se odakle smo izabrani
Papa govori

Papa Franjo u Svetoj Marti: sjećajmo se odakle smo izabrani

Papa Franjo tijekom mise u Domu svete Marte (Vatican New)

Važno je sjećati se svojega podrijetla i ono mora pratiti život apostola i svakog kršćanina

Sjećajte se svojega poziva – potaknuo je papa Franjo danas u propovijedi u Domu svete Marte u Vatikanu osvrćući se na blagdan svetoga Mateja i na temu poziva. Matej, carinik, bio je korumpiran jer je zbog novca izdao svoju zemlju. Biti izdajica svojega naroda, to je najgora stvar – rekao je Papa i primijetio – Netko bi mogao pomisliti da Isus nije znao izabrati ljude, jer je osim Mateja izabrao mnoge druge uzimajući prezrene i odbačene. Tako je od Samarijanke i mnogih drugih grješnika učinio apostole.

U životu Crkve mnogi su kršćani i mnogi sveci bili izabrani iz najnižih slojeva društva – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Toga bismo mi, kršćani, trebali biti svjesni. Trajno nam mora ostati u svijesti, cijeli život, odakle smo izabrani kako bismo bili kršćani. Moramo se sjećati svojih grijeha, te da je Gospodin bio milosrdan prema nama grješnicima i izabrao nas da budemo kršćani i apostoli.

Opisujući Matejev odgovor na Gospodinov poziv, papa Franjo je rekao da se nakon poziva više nije raskošno oblačio, nije počeo govoriti drugima: ja sam glavni među apostolima, ja zapovijedam. Ne! Cijeli je život radio za evanđelje. Kada apostol zaboravi na svoje podrijetlo i počinje graditi karijeru, udaljava se od Gospodina te postaje službenik koji čini mnogo dobra, ali nije apostol. Nesposoban je naviještati Isusa; postaje graditelj pastoralnih planova i mnogih drugih stvari, ali na kraju, on je poslovni čovjek i poduzetnik Kraljevstva Božjega, jer je zaboravio odakle je bio izabran.

Zato je važno sjećati se svojega podrijetla i ono mora pratiti život apostola i svakog kršćanina – rekao je Papa i napomenuo – Umjesto da gledamo sebe, gledamo druge i njihove grijehe, te ih ogovaramo. To je navika koja vas čini bolesnima. Bolje je optužiti sebe, sjetiti se odakle nas je Gospodin izabrao i doveo ovamo. Kada Gospodin izabire, čini to radi nečeg velikog. Biti kršćanin je velika i lijepa stvar. Mi smo ti koji se udaljavamo i želimo ostati na pola puta. Nedostaje nam velikodušnost te pregovaramo s Gospodinom, no On nas čeka.

Nakon što je bio pozvan slijediti Isusa, Matej se odrekao svoje ljubavi i novca – rekao je Sveti Otac i nastavio – pozvao je prijatelje na ručak, Učitelju u čast. Tako su za njegovim stolom sjedili najgori od najgorih u društvu onoga vremena, a Isus je bio s njima. Pismoznanci su se sablaznili. Pozvali su učenike i rekli: Zašto vaš Učitelj blaguje s tim ljudima? Tako postaje nečist! Jesti s nečistima onečišćuje i vi niste čisti.

Na to je Isus rekao: „Idite i saznajte što znači ‘milosrđe hoću, a ne žrtve’“ – citirao je papa Franjo i naglasio – Božje milosrđe traži sve ljude, oprašta svima. Traži od vas da samo kažete: Da, pomozi mi! Samo to! A onima koji su se sablaznili, Isus odgovara da ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni: “Milosrđe hoću a ne žrtve“. Otajstvo je razumjeti milost Gospodinovu, a najveće i najljepše otajstvo, jest otajstvo Božjega srca. Ako želite zaista doći u Božje srce, idite putom milosrđa i dopustite Bogu da prema vama postupa milosrdno – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va (Adriana Masotti, Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.