Vjera Papa govori Papa mladima u Vilniusu: Život nije videoigra
Papa govori

Papa mladima u Vilniusu: Život nije videoigra

Papa Franjo na susretu s mladima; Vilnius (Litva); 23. rujna 2018. (ANSA)

Susrevši se s mladima na trgu ispred katedrale u Vilniusu, papa Franjo im je kazao da Bog neće nikada sići s čamca njihova života; neće nikada prestati ponovno nas graditi, iako se mi katkada zauzimamo kako bismo se uništili

Dirljiva svjedočanstva dvoje mladih nadovezala su se na govor pape Franje mladima, s kojima se susreo jučer poslijepodne na trgu ispred katedrale u Vilniusu. Život nije kazališno djelo – istaknuo je – nego je stvarna i konkretna priča u kojoj se može otkriti Gospodinov prolazak, jer Bog uvijek prolazi našim životom.

Monica i Jonas poput katedrale u Vilniusu

Nakon što je čuo svjedočanstva dvoje mladih, Monike koja je imala težak odnos s ocem, ali se u jednom trenutku pomirila s njim, te mržnju zamijenila milosrđem i molitvom; i Jonasa koji boluje od autoimune bolesti koja postupno uništava njegovo tijelo, papa Franjo ih je usporedio s katedralom u Vilniusu. Više je puta ovaj hram uništio požar – podsjetio je Papa. Ali, uvijek je bilo onih koji su odlučili ponovno ga izgraditi. I sloboda vaše domovine je izgrađena – objasnio je – nad onima koji nisu dopustili da ih svladaju teror i nesreće.

Valja ići protiv struje

Božja se milost izlijeva u nas preko osoba koje prolaze poviješću i našim životima – dodao je Papa. Franjevačka zajednica za Moniku, i supruga za Jonasa, bili su odlučujući u njihovu životu, kako bi nastavili hoditi u nadi. Nitko ne može reći: Sam ću se spasiti – primijetio je Sveti Otac te dodao – Gospodin nas spašava čineći nas dijelom jednoga naroda. Nemojte dopustiti da vas svijet uvjeri da je bolje hoditi sami. Istaknimo još jednom da se ono što se događa drugomu, događa meni; – napomenuo je – idimo protiv struje u odnosu na individualizam koji osamljuje, po kojemu postajemo egocentrični, oholi, zabrinuti samo za izgled i vlastito blagostanje.

Pomagati drugima

Naš pravi identitet pretpostavlja pripadnost nekom narodu. Ne postoje identiteti iz laboratorija, niti destilirani identiteti. Postoji identitet zajedničkoga hoda, zajedničke borbe, zajedničke ljubavi; – primijetio je papa Franjo – postoji identitet pripadanja nekoj obitelji, nekom narodu. Uočavanje krhkosti drugih vraća nas u stvarnost, sprječava nas da živimo ližući vlastite rane – napomenuo je te istaknuo – Dragi mladi, vrijedi nasljedovati Krista. (…) Nasljedovanje Krista je zanosna pustolovina koja našem životu daje smisao, koja nam daje da se osjećamo dijelom zajednice koja nas ohrabruje, koja nas prati i koja nas potiče na služenje – istaknuo je Papa.

Za svakoga ima mjesta

Život nije neko kazališno djelo ili video igra – primijetio je Sveti Otac te dodao – Najopasnije je pomiješati put s labirintom; onim besmislenim okretanjem kroz život, oko samoga sebe, ne pronalazeći put koji vodi naprijed. Nemojte biti mladi iz labirinta, iz kojega je teško izići, nego mladi na putu – potaknuo je Papa te dodao – Ne bojte se odlučiti za Isusa (…) jer On neće nikada sići s čamca vašega života. Uvijek će biti na raskrižju naših putova, neće nikada prestati ponovno nas graditi, iako se mi katkada zauzimamo kako bismo se uništili. Isus nam daruje opširno i velikodušno vrijeme u kojemu ima prostora i za neuspjehe, iz kojega nitko ne treba izići, u kojemu ima mjesta za svakoga – napomenuo je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Amedeo Lomonaco; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.