Vjera Papa govori Papa Franjo irskim biskupima: budite hrabri i kreativni
Papa govori

Papa Franjo irskim biskupima: budite hrabri i kreativni

Papa Franjo u Irskoj - Susret s Irskom biskupskom konferencijom (Vatican Media)

Prepoznajte i krenite novim putovima za nova vremena

‘Deveti svjetski susret obitelji’ koji je bio razlog apostolskog putovanja pape Franje u Irsku završio je sinoć svečanom misom u Phoenix Parku u predgrađu Dublina gdje se nalazi i samostan sestara dominikanki Naše Gospe od ružarija i svete Katarine Sijenske koje su se posvetile školskom odgoju, a tamo se održao i susret s irskim biskupima.

Papu je pozdravio nadbiskup Eamon Martin, predsjednik Irske biskupske konferencije koji je istaknuo kako je taj pohod bio ‘blagoslov’ i ‘razlog nade za budućnost’ za Crkvu i narod u Irskoj, te da biskupi žele biti „pastiri“ i „uvjeravati mlade da u Kristu mogu naći razlog za život i sreću“.

Sveti je Otac također naglasio da biskupi moraju biti „oci za vjerni sveti Božji narod“ ohrabrujući, nadahnjujući, pomirujući i ujedinjavajući, te iznad svega čuvajući sve dobro koje je predano Crkvi. Zato ih je ohrabrio u sadašnjim izazovima i zahvalio im za služenje siromašnima, te mnogim svećenicima koji su im najbliži i čija su patnja i obeshrabrenje često zanemarivani zbog nedavnih sablazni.

Papa Franjo nije propustio još jednom suočiti irske biskupe s temom koja se ponavlja tijekom posjeta, a to je potreba Crkve da evanđeoskom hrabrošću i poštenjem prepozna i otkloni pogreške prošlosti, teške grijehe u odnosu na zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, među kojima je i zlostavljanje žena, uvažavajući postupke koji su se u posljednjih nekoliko godina poduzeli kao što je popravljanje i pomirenje sa žrtvama i onima koji su proživjeli zlostavljanje te donošenje strogih mjera za sigurnost mladih.

Ovih godina svi smo morali otvoriti oči i vidjeti koliko je teška i raširena zloporaba moći, zlostavljanja savjesti i spolno zlostavljanje u različitim društvenim okolnostima – rekao je Papa i nastavio – U Irskoj, kao i drugdje, poštenje i cjelovitost kojima je Crkva odlučila suočiti se s tim bolnim poglavljem svoje povijesti mogu biti primjer i podsjetnik čitavom društvu.

Poniženja su bolna, ali spašeni smo poniženjem Sina Božjega i to nas ohrabruje – naglasio je Sveti Otac i dodao – Rane Kristove nas ohrabruju. Molim vas budite blizu Gospodinu i Božjem narodu. Nemojte ponavljati ponašanja udaljavanja i klerikalizma koji su ponekad, u vašoj povijesti, davali dojam autoritarne, tvrde i autokratske Crkve.

Papa Franjo se prisjetio i pitanja o kojima se raspravljalo u siječnju u Vatikanu tijekom njihovog posjeta ‘ad limina’ ponovivši da se izazovi u današnjem društvu stalno mijenjaju, ali ostaje onaj prenošenja vjere u njezinoj cjelovitosti i ljepoti sa sigurnošću, kao što se pokazalo na tom svjetskom susretu, da obitelji postaju sve više svjesne svoje nezamjenjive uloge. Vjera se u obitelji mora prenositi dijalektom, dijalektom obitelji.

Prevrati su posljednjih godina iskušavali tradicionalnu vjeru irskoga naroda – rekao je Papa i napomenuo – međutim, također su ponudili priliku za unutarnju obnovu Crkve i naznačili nove načine kako shvaćati njezin život i poslanje. Prepoznajte i krenite novim putovima za nova vremena – pozvao je Papa irske biskupe i dodao – Snažan misionarski osjećaj koji je ukorijenjen u vašem narodu nadahnut će u vama kreativne načine kako svjedočiti u istini evanđelja i pomoći vjernicima da rastu u ljubavi i revnosti za Kristovo kraljevstvo.

Kreativnosti koju je Papa zatražio od biskupa „očeva i pastira” a ne „poočima” Božje obitelji, pridružio je i nadu koja se temelji na istini Kristovih riječi i obećanja. Svaki put kada vi i vaš narod osjetite da ste malo stado izloženo izazovima i poteškoćama, nemojte se obeshrabriti – potaknuo je Sveti Otac i podsjetio – Kao što nas uči sveti Ivan od Križa, u tamnoj noći svjetlo vjere svijetli još jasnije u našim srcima. To će svjetlo u narednim godinama pokazati put obnove kršćanskog života u Irskoj.

Prije nego što se oprostio od biskupa, Papa je zamolio sve da djeluju i na ekumenskom i društvenom području. Molim vas da nastavite promicati jedinstvo i zajedništvo među sobom, osobito s čelnicima drugih kršćanskih zajednica, te gorljivo radite i molite za pomirenje među svim članovima irske obitelji – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Gabriella Ceraso, Ivica Hadaš – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.