Vjera Papa govori Papa Franjo irskim biskupima: budite hrabri i kreativni
Papa govori

Papa Franjo irskim biskupima: budite hrabri i kreativni

Papa Franjo u Irskoj - Susret s Irskom biskupskom konferencijom (Vatican Media)

Prepoznajte i krenite novim putovima za nova vremena

‘Deveti svjetski susret obitelji’ koji je bio razlog apostolskog putovanja pape Franje u Irsku završio je sinoć svečanom misom u Phoenix Parku u predgrađu Dublina gdje se nalazi i samostan sestara dominikanki Naše Gospe od ružarija i svete Katarine Sijenske koje su se posvetile školskom odgoju, a tamo se održao i susret s irskim biskupima.

Papu je pozdravio nadbiskup Eamon Martin, predsjednik Irske biskupske konferencije koji je istaknuo kako je taj pohod bio ‘blagoslov’ i ‘razlog nade za budućnost’ za Crkvu i narod u Irskoj, te da biskupi žele biti „pastiri“ i „uvjeravati mlade da u Kristu mogu naći razlog za život i sreću“.

Sveti je Otac također naglasio da biskupi moraju biti „oci za vjerni sveti Božji narod“ ohrabrujući, nadahnjujući, pomirujući i ujedinjavajući, te iznad svega čuvajući sve dobro koje je predano Crkvi. Zato ih je ohrabrio u sadašnjim izazovima i zahvalio im za služenje siromašnima, te mnogim svećenicima koji su im najbliži i čija su patnja i obeshrabrenje često zanemarivani zbog nedavnih sablazni.

Papa Franjo nije propustio još jednom suočiti irske biskupe s temom koja se ponavlja tijekom posjeta, a to je potreba Crkve da evanđeoskom hrabrošću i poštenjem prepozna i otkloni pogreške prošlosti, teške grijehe u odnosu na zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, među kojima je i zlostavljanje žena, uvažavajući postupke koji su se u posljednjih nekoliko godina poduzeli kao što je popravljanje i pomirenje sa žrtvama i onima koji su proživjeli zlostavljanje te donošenje strogih mjera za sigurnost mladih.

Ovih godina svi smo morali otvoriti oči i vidjeti koliko je teška i raširena zloporaba moći, zlostavljanja savjesti i spolno zlostavljanje u različitim društvenim okolnostima – rekao je Papa i nastavio – U Irskoj, kao i drugdje, poštenje i cjelovitost kojima je Crkva odlučila suočiti se s tim bolnim poglavljem svoje povijesti mogu biti primjer i podsjetnik čitavom društvu.

Poniženja su bolna, ali spašeni smo poniženjem Sina Božjega i to nas ohrabruje – naglasio je Sveti Otac i dodao – Rane Kristove nas ohrabruju. Molim vas budite blizu Gospodinu i Božjem narodu. Nemojte ponavljati ponašanja udaljavanja i klerikalizma koji su ponekad, u vašoj povijesti, davali dojam autoritarne, tvrde i autokratske Crkve.

Papa Franjo se prisjetio i pitanja o kojima se raspravljalo u siječnju u Vatikanu tijekom njihovog posjeta ‘ad limina’ ponovivši da se izazovi u današnjem društvu stalno mijenjaju, ali ostaje onaj prenošenja vjere u njezinoj cjelovitosti i ljepoti sa sigurnošću, kao što se pokazalo na tom svjetskom susretu, da obitelji postaju sve više svjesne svoje nezamjenjive uloge. Vjera se u obitelji mora prenositi dijalektom, dijalektom obitelji.

Prevrati su posljednjih godina iskušavali tradicionalnu vjeru irskoga naroda – rekao je Papa i napomenuo – međutim, također su ponudili priliku za unutarnju obnovu Crkve i naznačili nove načine kako shvaćati njezin život i poslanje. Prepoznajte i krenite novim putovima za nova vremena – pozvao je Papa irske biskupe i dodao – Snažan misionarski osjećaj koji je ukorijenjen u vašem narodu nadahnut će u vama kreativne načine kako svjedočiti u istini evanđelja i pomoći vjernicima da rastu u ljubavi i revnosti za Kristovo kraljevstvo.

Kreativnosti koju je Papa zatražio od biskupa „očeva i pastira” a ne „poočima” Božje obitelji, pridružio je i nadu koja se temelji na istini Kristovih riječi i obećanja. Svaki put kada vi i vaš narod osjetite da ste malo stado izloženo izazovima i poteškoćama, nemojte se obeshrabriti – potaknuo je Sveti Otac i podsjetio – Kao što nas uči sveti Ivan od Križa, u tamnoj noći svjetlo vjere svijetli još jasnije u našim srcima. To će svjetlo u narednim godinama pokazati put obnove kršćanskog života u Irskoj.

Prije nego što se oprostio od biskupa, Papa je zamolio sve da djeluju i na ekumenskom i društvenom području. Molim vas da nastavite promicati jedinstvo i zajedništvo među sobom, osobito s čelnicima drugih kršćanskih zajednica, te gorljivo radite i molite za pomirenje među svim članovima irske obitelji – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Gabriella Ceraso, Ivica Hadaš – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.