Vjera Papa govori Papa na misi: Tražimo oprost za zlostavljanja u Irskoj
Papa govori

Papa na misi: Tražimo oprost za zlostavljanja u Irskoj

Papa Franjo slavi misu u Phoenix Parku u Dublinu (ANSA)

Papa Franjo je jučer poslijepodne u Phoenix Parku u Dublinu slavio svečanu svetu misu u sklopu apostolskog pohoda Irskoj

Papa je na početku misnog slavlja za vrijeme pokajničkog čina zatražio oprost za niz zlostavljanja koja su počinili članovi Crkve u Irskoj. Napomenuo je kako se u subotu susreo s osam žrtvi zlostavljanja, kazavši da pred Gospodinovo milosrđe želi staviti te zločine i zatražiti oprost za njih.

“Tražimo oprost za zlostavljanja”

Tražimo oprost za zlostavljanja u Irskoj, za zloporabu moći, zlostavljanje savjesti i spolno zlostavljanje koje su počinili članovi Crkve na položajima odgovornosti – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Na poseban način tražimo oprost za sva zlostavljanja koja su počinjena u različitim vrstama ustanova koje vode redovnici, redovnice i drugi članovi Crkve. Nadalje, tražimo oprost za slučajeve iskorištavanja rada kojem su bili podvrgnuti mnogi maloljetnici.

Sveti je Otac zatim zatražio oprost za one trenutke kad Crkva žrtvama svih oblika zlostavljanja nije ponudila suosjećanje, potragu za pravdom i istinom putem konkretnih djela. Tražimo oprost za neke članove crkvene hijerarhije koji nisu preuzeli odgovornost za te bolne situacije i koji su šutjeli – rekao je papa Franjo.

Potom je zatražio oprost za djecu koja su bila oduzeta od svojih majki, kao i za sve one trenutke kad je mnogim samohranim majkama rečeno da je potraga za njihovom djecom od koje su bile rastavljene smrtni grijeh, a isto je rečeno njihovim sinovima i kćerima koji su tragali za svojim majkama. To nije smrtni grijeh, nego Četvrta zapovijed – istaknuo je Papa te je zamolio Gospodina da podrži i omogući da raste to stanje srama i kajanja te nam dade snagu kako bismo se obvezali da se takve stvari nikad više ne ponove i da se pravda zadovolji.

Svijetu je potrebno ohrabrenje

Sveti je Otac pak u prigodnoj propovijedi rekao da su Isusove riječi, s obećanjem dara Duha Svetoga, pune života za nas koji ih prihvaćamo u vjeri. To je obećanje nove Pedesetnice, svježeg izlijevanja Duha, Paraklita, kojeg Isus šalje kako bi bio naš Branitelj, Tješitelj i Ohrabritelj.

Papa Franjo je inzistirao na potrebi ohrabrenja u modernom svijetu i rekao je kako će jedan od plodova Svjetskog susreta obitelji biti kad se sudionici vrate svojim domovima i postanu izvor ohrabrenja za druge. Potaknuo je prisutne da svjedoče Isusovu požrtvovnu ljubav, ljubav koja jedina može spasiti naš svijet od njegova ropstva grijehu, sebičnosti, pohlepi i ravnodušnosti prema onima koji imaju manje sreće. To je ljubav koju smo spoznali u Kristu Isusu – napomenuo je Papa.

Poziv da budemo učenici misionari

No priznao je također da zadaća svjedočenja Radosne vijest nije lagana. Podsjećajući na primjer velikih irskih misionara poput svetog Kolumbana, Sveti je Otac rekao kako se njihov izvanredni misionarski uspjeh nije temeljio na taktičkim metodama ili strateškim planovima, nego na poniznoj i oslobađajućoj poslušnosti poticajima Duha Svetoga.

Papa je potom kazao da je po sakramentima krštenja i potvrde svaki kršćanin poslan biti misionar, misionar učenik. Zapravo, Crkva u cjelini pozvana je ići naprijed kako bi donosila riječi života vječnoga svim periferijama našega svijeta – napomenuo je Sveti Otac te je svoju propovijed zaključio izazovom za čitavu Crkvu potičući sve njezine članove da dijele Evanđelje obitelji kao radost za svijet.

Izvor: radiovatican.va (Luka Ilić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.