Vjera Meditacije Internet kao sredstvo digitalne evangelizacije
Meditacije Vjera

Internet kao sredstvo digitalne evangelizacije

Mladi danas žive u digitalnom dobu gdje je internet preuzeo primat javnoga informiranja i komunikacije općenito. Priliku i prostor za digitalnu evangelizaciju prepoznala je Sveta Stolica koja je uvijek u koraku s vremenom kada je riječ o tehnologijama i komunikacijskim trendovima. Papa Franjo se u svojoj poruci povodom Dana sredstava društvene komunikacije dotakao interneta i društvenih mreža.
“Nije tehnologija ta koja određuje je li komunikacija autentična ili ne, već ljudsko srce i njegova sposobnost da koristi dobro sredstva koja mu stoje na raspolaganju. Društvene mreže mogu olakšati uspostavu odnosa s drugima i promicati dobro društva ali mogu također dovesti do daljnje polarizacije i podjele među osobama i skupinama. Digitalni svijet je trg, mjesto susreta gdje možemo jedni druge milovati ili ranjavati, voditi korisnu raspravu ili provoditi moralni linč. Internet nam pomaže da budemo bolji građani. Pristup digitalnim mrežama za sobom povlači odgovornost za bližnjega kojeg, istina, ne vidimo ali je stvaran i ima svoje dostojanstvo koje treba poštivati. Internet se može mudro koristiti za izgrađivanje zdravog društva otvorena dijeljenju”, navodi papa Franjo u svojoj poruci.
Zanimljiva je činjenica da Sveta Stolica potiče na suvremene komunikacije i pristupa mladima upravo na onim komunikacijskim kanalima na kojima se oni nalaze, a to su prvenstveno Twitter i Facebook, te ostale društvene mreže i blogovi. U zadnje vrijeme taj trend prate svećenici i na našim prostorima. Jedan od digitalnih evangelizatora je franjevac kapucin, fra Juro Šimić s bloga Duhovni poziv – duhovno zvanje (duhovni-poziv.blogspot.com), kojega piše od kolovoza 2008. godine.
Nadalje, postojne brojne Facebook stranice župa, biskupija, molitvenih zajednica koje  je moguće pratiti i priključiti se interakciji, dok je Twitter mreža s njavećim potencijalom digitalne evangelizacije. Na Twitteru je svoje mjesto pronašao Tvrtko Barun (@tvrtkobarun), isusovac na službi u Francuskoj koji spremno prihvaća dileme i pitanja vjernika. Na svim ovim mrežama može se pronaći mnoštvo zanimljivih i duhovnih ljudi koji su spremni pomoći i podijeliti iskustvo ili savjet.
Internet nam je omogućio dosta korisnih stvari, od prilike za razgovor, do usvajanja novih znanja i poticaja za promišljanje, ali u isto vrijeme i mnogo bezvrijednog sadržaja za mladog čovjeka. Moramo pronaći pravu mjeru, ne ovisiti o tehnologiji i fokusirati se na ono “zdravo društvo koje je otvoreno dijeljenju”.
Ilustracija: IrishTimes

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.