Vjera Meditacije Voda i Vino (Iv, 2, 1-11)
Meditacije

Voda i Vino (Iv, 2, 1-11)

Odlomak počinje riječima „trećeg dana“ što asocira na uskrsnuće Isusovo tako da svadba u Kani simbolizuje mesijansko vrijeme. Isus, učenici i Marija su prisutni na svadbi i vesele se sa mladencima i uzvanicima jer svadba je mjesto veselja – formira se nova obitelj. Marija prva primjećuje da domaćinima nedostaje vina jer ako se to desi, sramota može zamjeniti radost što svakako nije dobro za dvoje mladih koji započinju novi život kao ni za onog koji je zadužen za proslavu. Marija ništa ne zahtjeva od Isusa već samo navodi problem. Isus odgovara da nije još došao njegov čas – čas smrti, uskrsnuća i proslave. Nitko pa ni Marija ne zna kad dolazi „čas“ da Isus pomiri Boga i svijet. Marija ne protivuriječi niti ulazi u raspravu već čini ono što je potrebno da se problijem otkloni – kazuje slugama što im treba činiti. Iako se iz prvog Isusovog odgovora  ima utisak da Isus tada neće dijelovati, on ima razumijevanja i za ono što izgleda nevažno u planu spasenja – ima razumijevanja za ljudsku nepriliku. Marija vjeruje u snagu Isusove riječi pre nego što se ona ispunila. Ona vjeruje da svaka Isusova riječ ima stvarateljsku snagu i da se i ostvaruje.

Važno je napomenuti da i sluge slušaju što im Isusu govori. Vina nema i nema vremena da ga se nabavi. Zašto bi punili sudove koji se koriste za pranje ruku? I to šest sudova zapremine 70-100 litara. Trebalo je sipati doista dosta vode. I to do vrha kako je Isus naredio. Iz  pripovijedi ne znamo kad se točno voda pretvorila u vinu no znamo da je vino bilo izvanredna kvaliteta. Najmanje 400 litara naboljeg vina! Ne znajući za neprilike, nastojnik je mogao samo pohvaliti zaručnika, ne znajući da to treba da kaže Isusu. Vrijemenska odrednica “Ti si čuvao dobro vino sve do sada” – govori o pravom Mladoženji koji upravo nastupa, u obilju dobrote i milosti. Mnoštvo vina simbolično ukazuje na božije prisustvo u svijetu u eshatološkom vrijemenu.

Izvori: Gilberto Ruiz (workingpreacher.org), dr. Zvonko Pažin (vjeraidjela.com)

Slika: commons.wikimedia.org/wiki/File:Giotto-Scrovegni-Marriage at Cana

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.