Vjera Meditacije U Isusovo ime (Mk, 9:38-50)
Meditacije

U Isusovo ime (Mk, 9:38-50)

Ivan je jedan od trojice privilegovanih učenika zajedno sa svojim bratom Jakovom i Petrom koje je Isus vodio sa sobom kod Preobraženja ili u posebnim prilikama kao što je bilo uskrišenje devojčice. Ivan se žali Isusu na čoveka koji izgoni demone u Isusovo ime i pri tom kaže: ” Mi smo mu branili jer ne ide sa nama” umjesto ”…jer ne ide sa Tobom”. Naime Isus je kod poziva da se krene Njegovim putem uvijek govorio ”Slijedi me!” a ne ”Slijedite mene i moje učenike” jer učenici tada još nisu bili spremni da piju čašu koju je on trebao piti. Ivan je preambiciozno, bez autoriteta proširio koncept nasljedovanja Isusova puta gdje su bili uključeni i njegovi učenici, jer po njemu, Isus je samo njih odaslao dok ovog čovjeka nije.

Postoji i elemenat frustracije u Ivanovu izričaju jer su tog čovijeka učenici bezuspješno pokušali spriječiti u njegovo službi. Moguće je da oni nisu uspjeli u egzorcizmu dok je čovjek uspio izgoniti zloduha.

U knjizi Djela Apostolskih (19:13-16) se opisuje momenat gdje su neki Židovi pokušali zazvati ime Gospodina Isusa koga Pavao propovijeda nad neke koji su bili opsjednuti  no bili su poraženi od zlog duha što ukazuje da je moguće koristiti ime Isusovo pogrešno odnosno da ime ima snagu samo ako se izgovara sa vjerom.

S druge strane, u Knjizi brojeva (11,29) Mojsije imenuje 70-oricu kojima Bog daje dar prorokovanja. Među njima nisu Eldad i Medad ali i oni prorokoju. Jošua traži od Mojsija da ih zaustavi no Mojsije odgovara:” »Zar si zavidan zbog mene! Oh, kad bi sav narod Jahvin postao prorok! Kad bi Jahve na njih izlio svoga duha!«

Učenici očekuju od Isusa ukor zbog djelovanja tog čovjeka. Ne samo da bi sačuvali svetost Isusova imena već i svoj status-poslanih.  Oni žele egzorcistu izgurati van svog ”kruga”. No Isus radi upravo suprotno-u borbi protiv sotone neophodni su svi raspoloživi resursi: ”Tko nije protiv nas, za nas je.” Egzorcista nije neprijatelj jer se svojim djelovanjem uklapa u ono što i Isus čini. Iako ne zadovoljava standarde za pozvanog učenika, Isus pokazuje simpatije prema njegovim djelima  i ohrabruje i učenike da i oni čine tako.

Isus ovim priznanjem ne otvara vrata za svaku religiju jer razlikuje egzorcistu od ostalih prema sledećim kriterijumima: 1) egzorcista vrši silnu službu izgona zlih duhova a čiji su efekti u isto vrijeme i izvanredni i plodonosni, 2) egzorcista vrši službu u Isusovo ime. Očigledno je to da je Isus odobrio  to što je egzorcist autentično – u Isusovo ime izgonio zlog duha.

Isus i nas upućuje da odbacimo ljubomorna osjećanja i sitničavosti jedni prema drugima, bilo klerici, bilo laici i da poštujem darove onih koji djeluju u njegovo ime. S druge strane Crkva mora biti pažljiva i čvrsto stajati uz osnove vjere i pri tome se ne prilagođavati onima koji vjeruju na drugačiji način. Pavao kaže: “Same sebe ispitujte, jeste li u vjeri! Same sebe provjeravajte! Zar ne spoznajete sami sebe: da je Isus Krist u vama? Inače niste prâvi” ili “Sve provjeravajte: dobro zadržite”.

Uredio: Robert Semnic, dr. sc. med.

Izvor: Paul S. Berge (workingpreacher.org), sermonwriter.com

Slika: thejoecatholic.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.