Vjera Meditacije Liječniče izliječi sam sebe! 4:21-30
Meditacije

Liječniče izliječi sam sebe! 4:21-30

U prvoj objavi u sinagogi u Nazaretu Isus donosi dobru vijest siromašnima, sužnjima, bolesnima, slobodu zatočenima. Objavljuje godinu milosti Božije i ispunjenje Izaijinog proročanstva.  Sve su oči uprte u njega. Svi slušatelji se jednodušno dive milini Isusovih riječi. Oni ga znaju samo kao Josipova sina a u momentu pisanja ovog odlomka, evanđelista Luka zna da je Isus – pravi sin Božji. Znajući njihove misli, Isus izriče izreku:Liječniče, izliječi sam sebe!” – što će reći:”Nećemo ti vjerovati dok nam ne pokažeš čudo!”, “Ako si Mesija, dokaži to izvanrednim djelima!” Njima treba dokaz. Nitko neće ići doktoru koji je i sam bolestan. Sličan zahtjev je Isus dobio na križu – ako je Bog, nek spasi sam sebe.

U pričama o prorocima, Isus spominje spasenike koji nisu pripadali izraelskom narodu, ukazujući na to da je spasenje namjenjeno svima a ne isključivo izabranom narodu. Sada su svi jednodušno ispunjeni gnjevom. Dobra vijest ih uopće ne zanima i oni je odbacuju. Idu i dalje – žele ga ubiti! Objava kraljevstva namjenjena siromašnima, gdje su gladni konačno siti a gdje će bogati i moćni dobiti svoju plaću, neminovno vodi ka križu. Narod ga ispunjen gnjevom aktivno izbacuje iz grada, vodi na rub brijega da ga gurnu i ubiju, bez suđenja. Jer im se nije svidjela Njegova riječ. Pretpostavljam da cijela ova akcija nije bila nježna, da su ga putem van grada vrijeđali i gurali. No kako tada nije još došao Isusov čas, Isus jednostavno prolazi između njih i odlazi. U Nazaretu Isus nije učinio ni jedno čudo.Za Kraljevstvo božije se treba svaki dan opredjeljivati, raditi i truditi. I kao i Isus, brinuti se za marginalizovane i odbačene.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. med.

Izvor: Ruth Anne Reese (workingpreacher.org)

Slika: Textweek (uz obradu autora)

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.