Vjera Meditacije Liječniče izliječi sam sebe! 4:21-30
Meditacije

Liječniče izliječi sam sebe! 4:21-30

U prvoj objavi u sinagogi u Nazaretu Isus donosi dobru vijest siromašnima, sužnjima, bolesnima, slobodu zatočenima. Objavljuje godinu milosti Božije i ispunjenje Izaijinog proročanstva.  Sve su oči uprte u njega. Svi slušatelji se jednodušno dive milini Isusovih riječi. Oni ga znaju samo kao Josipova sina a u momentu pisanja ovog odlomka, evanđelista Luka zna da je Isus – pravi sin Božji. Znajući njihove misli, Isus izriče izreku:Liječniče, izliječi sam sebe!” – što će reći:”Nećemo ti vjerovati dok nam ne pokažeš čudo!”, “Ako si Mesija, dokaži to izvanrednim djelima!” Njima treba dokaz. Nitko neće ići doktoru koji je i sam bolestan. Sličan zahtjev je Isus dobio na križu – ako je Bog, nek spasi sam sebe.

U pričama o prorocima, Isus spominje spasenike koji nisu pripadali izraelskom narodu, ukazujući na to da je spasenje namjenjeno svima a ne isključivo izabranom narodu. Sada su svi jednodušno ispunjeni gnjevom. Dobra vijest ih uopće ne zanima i oni je odbacuju. Idu i dalje – žele ga ubiti! Objava kraljevstva namjenjena siromašnima, gdje su gladni konačno siti a gdje će bogati i moćni dobiti svoju plaću, neminovno vodi ka križu. Narod ga ispunjen gnjevom aktivno izbacuje iz grada, vodi na rub brijega da ga gurnu i ubiju, bez suđenja. Jer im se nije svidjela Njegova riječ. Pretpostavljam da cijela ova akcija nije bila nježna, da su ga putem van grada vrijeđali i gurali. No kako tada nije još došao Isusov čas, Isus jednostavno prolazi između njih i odlazi. U Nazaretu Isus nije učinio ni jedno čudo.Za Kraljevstvo božije se treba svaki dan opredjeljivati, raditi i truditi. I kao i Isus, brinuti se za marginalizovane i odbačene.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. med.

Izvor: Ruth Anne Reese (workingpreacher.org)

Slika: Textweek (uz obradu autora)

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.