Vjera Meditacije Koliko je to oprostiti 70 x 7?
Meditacije Vjera

Koliko je to oprostiti 70 x 7?

Kada je Isus rekao „oprosti svome bratu 70 puta 7“ tada nije mislio da se svaki oprost pažljivo broji a kad se ispuni konačni rezultat, tada se može prestati sa opraštanjem. Hvalospjev ljubavi kaže da ljubav ne traži svoje i da ne pamti zlo (1 Kor 13,5). Isus želi da praštamo stalno bez obzira na to koliko nas neko puta uvrijedi.

Dva puta se u Bibliji pominje izraz „70×7“. Prvi put u knjizi Postanka „Nego tko ubije Kajina, sedmerostruka osveta na njemu će se izvršiti!« (Post 4,15) i nastavlja se „Ako će Kajin biti osvećen sedmerostruko,Lamek će sedamdeset i sedam puta!«  (Post 4,24). Drugi put se ovaj izraz nalazi kod Mateja kad Petar pita Isusa koliko puta treba da oprosti bratu svojemu (Mt 18,22).

Kain predstavlja Izrael. Kain ubija svog brata Abela odnosno Izrael ubija Isusa Mesiju. Kain postaje lutalac ali Bog štiti i njega i Izrael – sedmorostruka osveta čeka sve one koji mu naude a retke o tome donosi Ps 79. Lamek, šesti po redu sin Kainov takođe predstavlja Izrael, ali Izrael koji je arogantan i koji provodi svoju osobnu osvetu i predstavlja se većim od Boga.

Sedam je savršen broj i ne može se podijeliti. U hebrejskoj kulturi označava puninu i savršenost. Kada Petar pita „da oprostim sedam puta?“, moguće je da je htio da se predstavi kao dobar učenik i da je podrazumjevao da treba uvijek da oprašta, no Isus se postavlja iznad empatije i koristi izraz 70 x 7, u vidu hiperbole – stilske figure koja u vidu preteranog uveličavanja ukazuje na suštinu (slično devi i ušici od igle Mt 19,24). Interesantno je napomenuti da su učitelji u Isusovo vrijeme poučavali da čovijek treba oprostiti 3 puta (Amos 1, 3-13) i za očekivati je da su učenici razmišljali o određenom pojmu vezanom za zakon a ne o bezgraničnoj milosti koju Bog nudi te Petrovo pitanje svakako nije zaslužilo posebnu pohvalu niti je zadivilo Isusa.

Izvori: christianity.stackexchange.com; gotquestions.org

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.