Vjera Papa govori ‘Mir se ne može stvoriti preko noći, već je to dar koji se mora prihvatiti i iz dana u dan izgrađivati’
Papa govori Vjera

‘Mir se ne može stvoriti preko noći, već je to dar koji se mora prihvatiti i iz dana u dan izgrađivati’

Nakon višetjedne ljetne stanke Sveti Otac je jutros – na blagdan Male Gospe – nastavio sa slavljem svete mise, u kapeli Doma sv. Marta. U svojoj propovijedi je govorio o zadaći svakoga kršćanina – o izgradnji mira.

Papa Franjo je istaknuo da je mudro Boga moliti za mir – kako u malim stvarima – tako i za onima na međunarodnoj razini. Mir je dar Božji, koji može nastati i u najmanjim mjestima, primjerice u srcu svakoga čovjeka – na tom često skrivenom mjestu. “Mir Božji” se može očitovati čak i u snovima, kao što je to bio slučaj sa sv. Josipom, koji je dvojio da li da uzme Mariju za ženu (ili ne), no Anđeo mu je rekao da ne strahuje jer će na taj način ona svijetu darovati Emanuela – „Boga s nama“: ova riječ znači „Bog je mir“, nastavio je Papa.

U današnjoj liturgiji često se spominje riječ „mir“, naglasio je papa Franjo. No kako bismo mogli prihvatiti ovaj dar, potreban je svakodnevni napor. „Taj put, kojim idu i sveci i grešnici, nam pokazuje da smo i mi pozvani prihvatiti dar mira, koji mora ući u naša srca i u naš svijet. Mir se ne može stvoriti preko noći, već je to dar koji se mora prihvatiti i iz dana u dan izgrađivati. Zato i možemo reći, mir je doslovno „ruko-tvorina“ ljudi. Mi ljudi moramo dan za danom raditi na tome, to je naša zadaća“, poručio je Sveti Otac. Ključ za ostvarivanje toga cilja je jedna druga riječ koja se krije u liturgiji dana – „malenost“. Dodao je kako je Isusovo rodno mjesto – Betlehem – bilo tako maleno da se čak nije moglo naći na zemljopisnoj karti te nastavio:

„Može se lijepim riječima govoriti o miru i organizirati veličanstvene konferencije, ali ako u srcu ne vlada mir; ako nema mira u tvojoj obitelji, tvojem domu ili na poslu, onda ne može biti mira ni u svijetu.“ Zbog toga je preporučio svima da mole Boga „za mir u svakodnevici.“ Pritom je važno postaviti sljedeća pitanja: „Kako je tvoje srce danas? Vlada li u njemu mir? Ako u njemu ne vlada mir, pobrini se najprije za svoje srce. Kako je tvoja obitelj danas? Vlada li u njoj mir? Ako ne umiješ svoju obitelj ili zajednicu unaprijediti u miru, tada je suvišno, govoriti o miru u svijetu. Pitajte te se stoga: ‘kakvo je danas moje srce?’“

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va/

Photo: @ANSA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.