Vjera Meditacije „Zdrava provokacija“
Meditacije

„Zdrava provokacija“

Kada djecu i mlade na početku školovanja, ali i tokom njega, stisnu brige oko učenja mogu si postaviti pitanje: Što su škola i sveučilište? Koja je njihova zadaća? Zašto učiti? Vrlo često ni mi, nešto stariji, ne znamo dati točan odgovor. Jedan od odgovora bi mogao bit da su učilišta mejsta na kojima izvire istina, a za nas krštene to znači mjesto gde izvire Bog. „Tko traži istinu traži Boga. Bio on toga svjestan ili ne!“ govori nam sv. Edith Stein redovničkog imena s. Terezija Benedikta od Križa, karmelićanka, suzaštitnica Evrope. Tim mislima zaključujemo da se Gospodin osim u molitvi, sv. misi, međuljudskim odnosima, može pronaći i u učenju tj. sticanju intelektualnih i manualnih veština. Svakao, iz povijesti znamo da su mnogi crkveni oci bili osnivači i patroni škola i učilišta.

Traganje za tom Istinom, odnosno Bogom, može biti prožeto poteškoćma. Sjetimo se jedinog župnika koji je postao svetim, Ivana Marie Vianeja, ali i našeg sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića. Ni jedan ni drugi nisu imali najljepše ocene u svojim svjedodžbama, ali u njihovim biografijama vidimo da su bili vrijedni i marljivi te da su davali sve od sebe, manje ili više uspješno, kako bi izvršili što točnije obveze svog tadašnjeg učeničkog stleža pošto se svetost postiže „revno izvršavajući svoje svagdanje obveze.“ Nisu svi pozvani biti sjani znanstvenici, niti su svi pozvani biti vrsni obrtnici, ali ono što je važno jeste trud darovan svojim obvezama a tako i Gospodinu. Upravo taj trudu svakoga čini velikim pred Njim, a „svi pozvani činiti velike stvari“ na što podseća papa sv. Ivan Pavao II tokom boravka u Parizu sa mladima. Kada učeniku teško padaju njegove školske obveze, može pozvati i nekoga sveca da ga zagovara kod Nebeskog oca  kako bi mu darovao snage. Jedan od najpoznatijih zaštitnika mladih u školskoj klupi jest sv. Josip Kupertinski, svetac koji je umjeo letjeti, štujemo ga 17. rujna odnosno septembra. Svakako pre nego što se ište pomoć za budućnost, ne treba se zaboraviti zahvaliti na svakoj pomoći u prošlosti.

Velika je odgovornost na onima koji sjede za katedrom. Svoje znanje prikupljeno tokom njihovog života i studija sada moraju prenostiti mlađim generacijam. Svojim stavom prema Istini mogu utjecati na pravac razmišljanja svojih pitomaca i tako utjecati na njihov životni put koji je tek sada počeo. Veliki Benedikt XVI za mlade govori da su „zdrava provokacija“. Samim tim zadaća učitelja je produbiti u učenicima njihovu urođenu želju za spoznajom Isutine, ali i pokazati im načine kako do nje doći, kako je analizirati, kako je shvatiti, kako se s njom ophoditi. Osim toga, nemojmo zaboraviti ulogu odgoitelja koju ima široka društvena zajednica. Crkva, koja uključuje i klerički ali i laički stalež, kao naučiteljica ljudi mora biti svjesna svoje odgovornosti u pripravi novih naraštaja Kristovih učenika. Za to dobro u začetku mora se isitinski, nesebično, sebedarno boriti. Dobar biskup, svećenik, redovnik, može svojim primjerom, poštpvanjem i odnosom prema vlastitom pozivu usaditi u mlade klicu poštovanja i odnosa koje će ti mladi imati prema zvanju do kojeg će ih Duh sveti u njima i dovesti. Isto to vrijedi i za kršćane laike.

Crkva ali i društvo u cjelosti trebaju odvažne Kristove mladiće i djevojke koji će svojom temeljitom naobrazbom i profesionalnom kompetencijom moći graditi budućnost stavljenu u službu dobra. Budućnost koja će biti po Božjem naumu i volji. Svaki poglavar Katoličke crkve upućuje određenim prigodama poruku mladima, tako je i na kraju II Vatikanskog koncila, sada već blaženi, papa Pavao VI šalje poruku maldima rijčima: “Vama, mladići i djevojke iz čitavog svijeta, Koncil želi uputiti svoju posljednju poruku. Jer vi ste ti koji ćete preuzeti baklju iz ruku svojih otaca i živjet ćete u svijetu najmasovnijih promjena ikad zabilježenih u povijesti. Vi ste ti koji ćete, vodeći se najboljim primjerom i učenjem svojih roditelja i učitelja, oblikovati buduće društvo: vi ćete se spasiti ili nestati s njim“. Pismo se zaključuje apelom: “Izgrađujte s oduševljenjem svijet bolji od sadašnjega!

Piše: Nikola Knezi, dr. med., univ. asist.

Photo: fecommunity.ning.com

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.