Vjera Meditacije Težnja ka savršenstvu
Meditacije Vjera

Težnja ka savršenstvu

Cijeli život griješimo – ali i ispravljamo pogreške. Cijeli život se borimo – a borba nas kršćana je težnja i put ka savršenstvu. Savršenstvu u liku Boga našega, i savršenstvu našega života.

A kako postići savršenstvo života? Kako znati što je sve ispravno? Što je dobro? Upravo uz pomoć Onog Savršenog – Oca našega na nebesima! Uz Njegove upute, Njegove savjete, smjernice, putokaze – kroz molitvu, Božju riječ, svetu misu, pričest, klanjanje.

Ovozemaljski život nam je borba, trka. Rekla bih – trka s preponama, preprekama. Različiti ljudi, kušnje, situacije, pogreške, grijesi – udaljuju nas od Boga, ali i ljudi. Naš život nije potpun ako nismo u miru sa Bogom, drugima, ali ponajprije sa samim sobom. Prvo treba oprostiti sebi – SVE! Sve ono što je po Božjem naumu loše, ali i po ljudskoj, našoj s(a)vjesti. A onda se pomiriti, biti u miru sa svom našom braćom i sestrama u Kristu. Kada smo zadovoljni samim sobom, lakše ćemo sa drugima ostvarivati komunikaciju, veze. Ne odgovaraju nam svi, normalno, pa svi smo različiti. Ali sa svima možemo biti u korektnim odnosima.

Veoma je teško biti u miru. No, borimo se! Oprostimo sebi, prihvatimo da smo grešni, pomirimo se sa Bogom u ispovjedi, sačuvajmo vjeru. A kad smo u miru sa sobom, pomirimo se sa prijateljima, obitelji, kolegama, partnerima; sa svima onima koji su oko nas, koji čine naš život, koji su dio našega života.

Promjene dolaze sporo. Ali ako smo uporni, ustrajni – uspjet ćemo! Promjeni sebe i promjenit ćeš svijet! Na mnoge stvari, ljude, situacije ne možemo utjecati, ne možemo ih promjeniti. Tada se treba povući. Ne možemo SVE učiniti savršenim. Jednostavno, borimo se koliko možemo. Kada vidimo da na neki put ne možemo skrenuti – otiđimo na drugu stranu. Pustimo ljude koji nas ne žele – pa ne možemo sa svima funkcionirati. Nemojmo biti zabrinuti. Sve će to Otac naš urediti kako treba biti. No, opet ponavljam – promjeni sebe i promjenit ćeš svijet! Mnogi će poželjeti biti kao mi, ako smo u miru sa sobom, drugima i Bogom.

Na kraju ovozemaljskog života neka nas opisuju riječi svetoga Pavla – “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak” (2. Tim 4,7-8).

Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt 5,48)!

Piše: Jelena Pinter

Photo: www.pixabay.com

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.