Vjera Meditacije Gorušičino zrno
Meditacije Vjera

Gorušičino zrno

Na žalost mnogi koji sebe smatraju kršćanima imaju vrlo malo vjere. U interpretaciji prispodobe o gorušičinu zrnu (Lk 17,6; Mt 17, 20) većina kršćana se zaustavlja na veličini samog zrna . No obratimo pažnju – Isus ne kaže “da imate vjeru veličine gorušičinog zrna” već  “da imate vjeru koliko je zrno gorušičino”, drugim riječima On želi da naša vjera bude kao gorušičino zrno. Kakve osobine ima to zrno? Ono je manje od ostalog zrnevlja ali kad naraste veće je od ostalih sličnih biljaka u vrtu.

               Dakle prvo, zrno treba posaditi i njegovati/uzgajati tokom rasta! Kao i vjeru! Jer samo tada će vjera moći rasti i donositi plodove – plodove za koje nikad nisi ni pomislio da se mogu ostvariti. Evo divnog primjera-Isus je okupio malu grupu ljudi i preko njih je prenio Dobru vijest cijelome svijetu. Sv. Pavle kaže da bez vjere nije moguće  omiljeti Bogu. Mnogi misle da ugađaju Bogu svojim životom ali nije tako, jer je njihova vjera zakržljala. Nemoj tražiti da tvoja vjera raste ako je nisi ni posadio – upravo takvu i toliku, kakvu imaš. Očigledno je da se ne brinemo dovoljno o svojoj vjeri jer tada ne bi bilo ranjenih, tužnih i potištenih kršćana. Vjera je najvažnije oružje u borbi protiv sotone – “U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga” (Ef 6,16). Ako naiđe bolest, materijalna oskudica, problem u obitelji – trči i uzimaj štit vjere! Da, vjera je veoma moćno oružje – u njoj su i za nju mnogi od naših sestara i braće gubili živote osnaženi u nadi: ”A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo” kaže Heb 11,1. Tvoja vjera je dokaz da ono čemu se nadaš postaje stvarnost. Tugujemo pak na spovodima jer se rastajemo od dragih i poznatih ali kućama odlazimo sa vjerom u novi život, sa našim Spasiteljem.Vjera je nekad tako snažna da ozdravlja dušu i tijeloi Isus tada tom čovjeku kaže “ Idi, vjera te tvoja spasila!”. Vjera je neophodna za tvoje spasenje. Poslanica Galaćanima kaže da će pravednik od vjere živjeti (Gal 3,11). Živimo li tu istinu?

U razumijevanju misterija vjere treba poći od njenog izvora – vjera je dar od Boga a njena snaga potiče od odsjaja omnipotentne prirode Boga.   Stoga i najmanji djelić vjere, koji potiče od Boga, raste do nevjerovatnih razmjera u životu vjernika i širi se nezaustavljivo na sve one koji dolaze u susret s tim vjernikom.  Ona se tako jasno očitovala i isijavala u likovima mučenika i svetaca.  Kaže sv. Pavle ”da se vjera vaša ne temelji na mudrosti ljudskoj nego na snazi Božjoj” (1Kor 2,5).

Ukoliko imaš problema sa svojom vjerom, nisi jedini. Čak su i apostoli, nakon tri godine hoda s Isusom padali na ispitu: ”Zašto imate tako malo vjere?” (Mt 8,26), ”Zašto si posumnjao?” prilikom Petrova hoda po jezeru (Mt 14,31), »Što ste zamišljeni, malovjerni, da kruha nemate? (Mt 16,8) i Tomi nakon  uskrsnuća (Iv 20,29). Priznajemo – teško je vjerovati kad nam nešto nije pred očima. No moja vjera je jaka ukoliko vjerujem Onome tko je jak – Kristu koji je svemoćan, sveprisutan i sveznajuć . Zato mali djelić vjere može dostići neslućene visine i dubine.

Vjeruj i ti Gospodinu – uzrasti, sjaji i budi svet!

 Tekst: prophecyunveiled.com; whatchristianswanttoknow.com; gotquestions.org

Slika: teenfaith777.wordpress.com   uz obradu autora

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.