Vjera Meditacije Sladak jaram i lako breme (Mt 11, 28-30)
Meditacije Vjera

Sladak jaram i lako breme (Mt 11, 28-30)

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.

Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako« je dio odlomka u kom Isus ne govori o fizičkom teretu već o sistemu farizejskog zakona i pravila koja su opterećivale život običnog čovjeka (Mt 23,4), obdržavanja ”ispravnosti” i Mojsijevih propisa. Farizeji su k tome dodali još 600 pravila vezanih za rad na Sabbath – subotu, 365 zabrana i 250 zapovjedi za one koji su bili njihovi sljedbenici.  Vremeno, Zakon ne da nije donosio slobodu već je nametao ropstvo i ugnjetavanje, osjećaj posvemašnje grešnosti i krivice. Kao interpretatori i učitelji Zakona, Farizeji i pismoznanci su prisvojilo i Mojsijev autoritet te ga zloupotrebljavali.

Isus upozorava da ni jedno obdržavanje Zakona ne može nadomjestiti “provaliju” koja stoji između naše griješnosti i Božije svetosti što nalazimo i kod sv. Pavla: ”Zato se po djelima Zakona nitko neće opravdati pred njim.Uistinu, po Zakonu – samo spoznaja grijeha! (Rim 3,20). 

Kako će nas Krist odmoriti?

Na prvi pogled postoji čudna kontradikcija u Isusovoj ponudi jer Isus ne kaže da će skinuti naš jaram i time nas odmoriti već nudi novi jaram umjesto farizejskog: ”uzmite moj jaram”. Traži od nas da se podložimo Njegovom autoritetu, da Ga sljedimo. Tada ćemo konačno naći mjesto odmora za naše duše. To breme nije breme već izvor mira, radosti i zadovoljstva koji svijet ne može dati. Isusovo breme je lako jer ono za razliku od mnogostrukih pravila Zakona podrazumjeva naš zaokret –  pokajanje i vjeru, na putu odluke da Ga slijedimo. Evanđelista Ivan piše: “Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške” (1Iv 5,3).Ako promotrimo zapovjedi koje daje Isus, moglo bi se reći da su i one zahtjevne jer je Mojsijev zakon Isus preformulirao u Govoru na gori (Mt 5-7) gdje se nadilazi Zakon a ulazi u nutrinu svakog vjernika i postavljaju visoki standardi. Ono što čini Isusovo breme lakim je Isusova aktivna poslušnost i potpuna posvećenost Božijem Zakonu.  Grčka riječ za “lako” takođe znači “i koji dobro pristaje”. On je ponio teret koji smo mi trebali nositi. Plodovi Njegove savršene poslušnosti su dostupne i nama kroz vjeru. Upravo je tako njegova pravednost  razmijenjena za naše grijehe na križu: “Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu” (2Kor 5,21). Naša poslušnost Isusu tada postaje duhovno bogoslužje: “prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje” (Rim 12,1). Djelovanjem Svetog Duha u našim životima, mi se suobličujemo  slici Krista i time  i naš teret postaje lakši.

Izvori: gotquestions.org; dts.edu (J. Dwight Pentecost)

Slika: ldsmag.com uz obradu autora

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.