Vjera Crkva Sudionici trećega Svjetskog susreta pučkih pokreta u subotu kod Pape
Crkva Vjera

Sudionici trećega Svjetskog susreta pučkih pokreta u subotu kod Pape

Nije dostatno samo prokazivati diktaturu novca i socijalnu nepravdu, nego treba siromasima, bazičnim pokretima, pružiti mogućnost da se upoznaju i uspostave dijalog, kako bi oni sami postali protagonisti promjene koju svi želimo – to je smisao trećega Svjetskog susreta pučkih pokreta, po mišljenju kardinala Petera Turksona, koji je otvorio taj petodnevni susret, koji se od 2. do 5. studenog održava o temi: „Zemlja, dom, posao; skrb o prirodi; migranti i izbjeglice“. Nakon drugoga susreta, održanoga u Boliviji 2015. godine, pokreti su se ponovno okupili u Rimu, da bi – kako kaže papa Franjo – postavili svoju zastavu u Vatikanu. Podsjetimo, u Rimu je, 2014. godine, održan njihov prvi susret. Sudionike će Sveti Otac u subotu primiti u audijenciju.

Mnoštvo članova iz 92 pučka pokreta, došlo je iz periferija života iz cijeloga svijeta, s čvrstom voljom da se pronađu konkretna rješenja za trpljenje i teškoće siromašnih. Na skupu se, u živom dijalogu, raspravlja o odnosu između naroda i demokracije, o teritoriju i prirodi, o trpljenju selilaca i izbjeglica. Trima riječima koje su pozadina petodnevnih susretâ – Zemlja, dom, posao – odgovaraju obveze Crkve – objasnio je kardinal Turkson.

Oni govore o „zemlji, domu, poslu“, a mi govorimo o tri stvari koje mogu olakšati postizanje tih ciljeva: o svijesti, a u tomu nas vodi Sveti Otac; zauzimanju u ostvarivanju, te razgradnji strukturâ koje ugnjetavaju i stvaraju situacije siromaštva – istaknuo je kardinal. Svjedoci koji su došli sa svih kontinenata govorili su o stanju njihovih demokracija, koje su često samo fasada; govorili su o pravima radnika, o stanju ženâ, o marginalizaciji u političkim programima, i općenito o temama koje se odnose na najslabije.

O Europi je govorio don Luigi Ciotti, predsjednik udruge ‘Libera’, koja koordinira zauzimanje više od 700 udruga i skupina u borbi protiv mafije, i utemeljitelj Skupine Abele, udruge koja se zauzima za pravâ i pravednost. Siromašnima je uvijek potrebna pomoć – stan, posao, liječenje, ali još više im je potrebno dostojanstvo. Nije dostatno samo prihvatiti, valja i priznati. Stoga je jasno da ne možemo ostvariti nadu ako ne pođemo od onih koji su isključeni iz nade – napomenuo je don Ciotti, te istaknuo socijalnu pravednost i važnost prihvata.

Sloboda i dostojanstvo nisu apstraktni pojmovi, nego vrijednosti utemeljene na socijalnoj pravednosti. Stoga je ispravno u našoj zemlji odbijati instrumentalizirajuću i licemjernu razliku između ‘ratnih izbjeglica’ i ‘gospodarskih izbjeglica’. Mi ne prihvaćamo tu razliku, kako bi se i gospodarski selioci oslobodili trpljenja, okolišne krize i drugih problema. Doseljeništvo pred nas postavlja taj izazov, jer živa, istinska, čvrsta kultura ne boji se otvoriti drugima – istaknuo je don Ciotti.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.