Vjera Meditacije Šimune, imam ti nešto reći (Lk 7,36-50)
Meditacije Vjera

Šimune, imam ti nešto reći (Lk 7,36-50)

A Šimun farizej će: »Učitelju, reci!« Nalazimo se u kući Šimuna farizeja koji je pozvao Isusa da mu bude gost. Međutim, u kuću dolazi i nepozvana žena, grešnica, ne bi li pomazala Isusove noge pomašću u znak zahvalnosti za ono što joj je učinio. Moguće je da je Isus sreo ženu ranije i pomogao joj. Prispodoba govori o kontrastu dva grešnika – jednog koji je uskratio i drugog koji je uzvratio ljubav. Isus je došao da spasi sve ljude. Da, i one (farizeje i pismoznance) na koje je bio ljut jer su zbog svog pretjeranog legalizma i inzistiranja na dosljednom obdržavanju Zakona postavili nepodnošljiv teret: »Zaključavate kraljevstvo nebesko pred ljudima; vi ne ulazite, a ne date ući ni onima koji pokušavaju ući.« (Mt 23,13). I za njih je rekao: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine! (Lk 23, 34).U Šimunovu stavu se odslikava samouvjerenost i samodostatnost – u svom umovanju da Isus ne zna „s kakvom ženom ima posla“, potpuno zapostavlja pravila o primanju gosta (koga je sam i pozvao) a koja itekako dobro poznaje. Preokupiran je „zakonoznanjem“ i pri tome zaboravlja na pravila gostoprimstva i ulogu domaćina. Sigurno je morao osjetiti silan sram. No pokušajmo to  reflektirati na sebe. Da li je Isus naš prvi, dragi gost? Ili imamo draže goste, planove, novac, opredijeljenja? Da li ga dostojno primamo ili i mi imamo svojih zamjerki i umovanja?

Apostol Pavao, i sam nekoć farizej kaže: „Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne” (1. Kor 10,12). Pavao se sjeća svog prethodnog života kao farizeja, kada je bio »po pravednosti koja je u Zakonu, besprijekoran« (Fil 3:6), ali sve to sada, zbog spoznaje Krista, ne smatra dobitkom nego gubitkom (Fil 3:7-8).

Nadamo se da su Isusove riječi našle uporište u Šimunovu srcu i da je to pomoglo njegovu obraćenju. Nadamo se i želimo da tako bude i sa nama. Ženi je Isus darovao mir ali je bila potrebna i njena suradnja – vjera koja je u ovom slučaju dala hrabrosti da prevaziđe stroga pravila i učini ono što je duh nadahnuo.

Kraj prispodobe otvara pitanje:“Tko je Isus?“ U odgovoru na Šimunovo pitanje možemo reći:“Isus je onaj koji zna tko je ova žena! Ona je voljeno stvorenje, potrebno Božijeg oproštenja“. Isto kao i Šimun farizej. Isto kao i mi.

Uredio: prof. dr. sc. Robert Semnic
Izvor: patheos.com, wikipedia

Slika: P.P. Rubens

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.