Vjera Crkva Započele duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije
Crkva Vjera

Započele duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije

U nedjelju, 5. ožujka, u Domu Božanskoga Učitelja u Aricci, nedaleko od Rima, započele su duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije. Meditacije vodi franjevac pater Giulio Michelini, a tema razmatranja je Isusova muka, smrt i uskrsnuće po Matejevu evanđelju. Danas prijepodne, nakon jučerašnjega uvoda, u prvoj se meditaciji razmišljalo o Petrovoj ispovijesti i Isusovu hodu prema Jeruzalemu.

Isusov život i smrt nisu pustolovni roman

Zadržavati se na gotovo cijeloj Muci po Mateju, bit će poput zastajanja pred velikom umjetničkom slikom – pogledamo cjelinu, ali     poseban dojam na nas možda ostavi jedan detalj. Spomenuvši jedan tekst iz 2010. godine o nevjerojatnim smrtima ljudi iz povijesti (Dino Baldi: Morti favolose degli antichi), temeljen na tumačenjima Aula Kornelijusa Celza i Bazilida iz Aleksandrije, p. Michelini je napomenuo da se u toj knjizi Isusova smrt nalazi u kategoriji „prividnih“ smrti.

Ali, kad bi se Isusova smrt doista smatrala „prividnom“, ne samo da bi propala cijela kršćanska misao, nego bi „prividan“ tada bio cijeli Isusov život; ne samo njegova smrt, nego bi i njegov život bio prividnost – upozorio je p. Michelini. Naprotiv, u evanđeljima nam se kaže da je Isus doista umro, i da njegov život nije pustolovni roman. Svaka meditacija stoga polazi od tumačenja jednoga Matejeva odlomka o muci, smrti i uskrsnuću, imajući na umu Isusovo djelovanje u Galileji.

Potrebna nova evangelizacija

Ovih se dana svi možemo smatrati uključeni u skupinu onih koji trebaju biti ponovno evangelizirani – primijetio je p. Michelini – I to ne zato što spadamo u one koji ne poznaju Isusa, a nismo ni među krštenim ljudima koji ne žive zahtjeve krštenja, nego zbog toga što je nova evangelizacija smišljena prije svega kako bi ražarila srca vjernika koji redovno pohađaju zajednicu. Vi ste, draga braćo, u središtu te evangelizacije – rekao je p. Michelini Papi i članovima Rimske kurije – i u ovo ste izvanredno vrijeme pozvani izdvojiti se i moliti.

I mene je obuzeo strah, ali pouzdajem se u Duha Svetoga

P. Michelini je u svojemu razmišljanju pošao od osobnoga iskustva, podsjetivši i na iskustvo svetoga Franje. Toma Čelanski (Tommaso da Celano), naime, pripovijeda da je sveti Franjo, kada je propovijedao papi Honoriju III. i kardinalima, bio u velikoj neizvjesnosti zbog straha da bi mogao biti podcijenjen zbog svoje jednostavnosti. Pomalo obuzet strahom, sada ovdje, jesam ponajviše ja – kazao je p. Michelini te dodao – Učinit ću sve što mogu, a gdje neću moći doći će Duh.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.