Vjera Meditacije Simboli Cvjetnice
Meditacije Vjera

Simboli Cvjetnice

Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao, jašući na magarcu.

Simbolizam magarca se može odnositi na istočnu tradiciju u kojoj je magarac životinja mira za razliku od konja koji je životinja rata. Kralj bi jahao na konju kada je polazio u rat a na magarcu kada bi dolazio u miru. Isusov ulazak u Jeruzalem predstavlja ulazak Princa mira a ne ratobornog kralja.

Na drevnom Bliskom Istoku bio je običaj da se nekome ko je dostojan najviših počasti, nečim prekriva put kojim prolazi. U Drugoj knjizi o kraljevima 9,13 ovo je doživeo kralj Jehu. U sinoptičkim evanđeljima kao i u Ivanovom evanđelju, narod odaje počast Isusu na ovaj način. Ivan pominje grane palme koje su se koristile u židovskoj tradiciji za Blagdan sjenica – općoj zahvali za urod prirode u protekloj godini.

U grčko-rimskoj kulturi rimskog carstva koje je snažno utjecalo na krščansku tradiciju, palmine grančice su bile simbol trijumfa i pobjede.U drevnoj egipatskoj religiji palmine grane su se nosile tokom pogrebnih svečanosti i označavale su vječni život. Palmine grane su takođe bile simbol kršćanskih mučenika i njihove duhovne pobjede nad smrću. U Otkrivenju 7,9  mnoštvo stoji pred prestoljem i pred Jaganjcem, svi su odjeveni u bijele haljine, sa palmama u rukama.

Izvor:  wIkipedia

Slika  preuzeta sa: gorepent.com

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.