Karmel Iz života Karmelskog Reda Proslava Tijelova u Somboru
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Proslava Tijelova u Somboru

Tijelovo je jedna od najvažnijih liturgijskih svetkovina za Katoličku Crkvu, u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Ivan Pavao II. za Tijelovo je kazao da je to “blagdan radosti zbog čudesnog dara Kruha s kojim je Krist povezao svoje obećanje života vječnoga.

Idući u procesiji,vjernici  pokazuju svoju vjeru i  stvarnu  Kristovu prisutnost  u posvećenim prilikama kruha i vina

Tradicionalna  Tijelovska procesija je obilježena  je u nedjelju 29. svibnja, u našoj karmelićanskoj crkvi sv. Stjepana kralja .

Svečanu svetu misu  u 17,oo  predvodio je prior o. Stjepan Vidak  uz koncelebraciju o. Zlatka Žuvele . Nakon mise održana je procesija u crkvi  uz učešće  članova  Karmelskog Svjetovnog reda i vjernika našega Sombora.Cijelim putem   kuda je prolazila procesija, posipane su  latice ruža, dok se crkvom orila pjesma:

Do nebesa nek se ori ,

Naših grudi gromki glas

Neka jeknu rajski dvori,

Nek nas čuje Isus spas

Isukrste , Srcu Tvom,

S nama naš se kune dom,

Dušom tijelom vijek sam Tvoj,

Za krst časni bijuš boj!                                      

U katoličkoj Crkvi ustaljena   je poruka kako je Tijelovo blagdan jedinstva čovjeka i Boga, jedinstva svih ljudi te podsjeća na poruku apostola Pavla da u Kristu nema rasnih, etničkih niti vjerskih podjela među ljudima.

                                  s.Marijana  od Kraljice Karmela,

KARMELSKI SVJETOVNI RED SOMBOR

Galeriju fotografija možete pogledati na ovome linku: http://svjetlo-vjere.com/nase-galerije/proslava-tijelova-somboru/

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.