Karmel o. Gerard Tomo Stantić Portret sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića OCD u galeriji “Ruža” u Zagrebu
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

Portret sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića OCD u galeriji “Ruža” u Zagrebu

7. 12. 2015. godine, u galeriji „Ruža“ u Gundulićevoj 45 u Zagrebu, o. Mato Miloš, vicepostulator u kauzi o. Gerarda Stantića, i karmelićanski bogoslovi bili su na izložbi umjetnice gospođe Blaženke Pleše „Sveta Hrvatska“, koju je svečano otvorio tajnik Udruge hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata, g. Franjo Pavićić u prostorijama Udruge. G. Pavičić nam je približio ulogu branitelja-dragovoljaca u stvaranju Lijepe naše te istakao kako je kod populacije branitelja veterana upravo slikarstvo najčešći način izražavanja osjećaja pri rehabilitaciji i omiljeni hobi. Kvartet „Prijatelji“, koji sačinjavaju branitelji, sa četiri domoljubne pjesme dodatno nas je oraspoložio, a zatim je gđa Jasenka Marija Leko recitirala svoje prelijepe pjesme vjerske i domoljubne tematike.

Prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar i bivši kustos Paviljona, koji dulje vrijeme prati umjetnicu Blaženku Pleše, kritički je opisao opus gđe Blaženke naglasivši zahtjevnost izrade portreta, gdje poznavanje osobnosti i djela portretiranih igra važnu ulogu. Istakao je izvrsnu strukturu boje i posebnu voluminoznost koje nije lako postići u ovoj tehnici. Portreti su prikazivali poznate svece, blaženike i sluge Božje u Hrvata. Nama karmelićanima su bili posebno zanimljivi portreti sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića i Majke Regine Terezije, dvoje karmelićana koji su zaslužni za dolazak bosonogih karmelićana i karmelićanki u Hrvatsku. Slike su nas se prilično dojmile te smo uvjerenja da je umjetnica sjajno pogodila likove naših karmelićana. Slažemo se s tvrdnjom prof. Špoljarića da gđa Blaženka u svojim prikazima velikana Crkve u Hrvata donosi iskru transcendentnosti te gotovo ispisuje njihov životopis, ponašanje i ljepotu duše.

Na kraju programa, počašćeni domjenkom, uživali smo u slikama i razgovoru s ljubiteljima umjetnosti, domovine i hrvatskih svetaca, blaženika i sluga Božjih.

Izvor: karmel.hr

Foto: karmel.hr

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.